Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ärge ostke Leedust pärit kartuleid! (2005-01-10 15:13:42)

                                                                                       Taimetoodangu Inspektsioon annab teada, et kuna Leedu taotles Euroopa Liiduga ühinemisel üleminekuperioodi teatud Euroopa Nõukogu Direktiivi nr. 93/85/EMÜ (kartuli ringmädaniku kontrolli kohta) sätete rakendamisel kuni 1. jaanuarini 2006, ei ole Leedus toodetud kartuli toimetamine Eestisse ega teistesse EL liikmesriikidesse kuni nimetatud tähtajani lubatud.

Uue aasta alguses tuvastas Eesti taimetoodangu kontroll Leedust salaja toodud kartulipartii, mis lisaks päritolule keelualusest piirkonnast oli nakatunud ka kartuli ringmädanikust. Taimetoodangu Inspektsioon on juhtumist teavitanud Leedu kolleege.

Kartuli ringmädaniku näol on jätkuvalt tegemist ohtliku taimekahjustajaga, mille levitamine EL liikmesriikides on keelatud. Probleem muutub varasemast veelgi aktuaalsemaks seoses kevade lähenemisega, kui ei ole välistatud Eestisse toodud kartuli kasutamine seemnematerjalina, mis on otseseks saaste leviku allikaks Eestis.


Mis on kartuli-ringmädanik?

 

Haiguse põhjustajaks on bakter Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Kahjustab kartulit, oht haigestuda on ka tomatil ja baklaþaanil. Kartuli saagikaod võivad olla põllul 20-40 %, säilituskaod hoidlas kuni 60 %.

Tunnused. Õitsemise lõpul või pärast õitsemist algab alumistest lehtedest taime närbuimine. Alumised lehed kolletuvad roodude vahelt, lehtede ääred muutuvad heledaks või pruuniks. Lehekesed keerduvad kokku ja pruunistuvad. Varre ristlõikest eraldub pigistamisel piimvalge bakterilima, juhtsooned on nõrgalt pruunistunud. Taimed hävivad. Mugula läbilõikes on juhtkoe ring väikeste kreemide või kollakate laikudega, hiljem pruunistub kogu juhtkoering. Pigistamisel eraldub bakterilima. Haigus levib mugula sisemusse, sisu muutub haisvaks pudrutaoliseks massiks.

Haiguse arengut soodustavad tegurid. Mullatemperatuur 16-28 °C; kartulite säilitamisel suur õhuniiskus, kõrge säilitustemperatuur (18-20 °C).

Levik ja ettevaatusabinõud. Haigusetekitaja säilib nakatunud mugulates, hoidlas ja inventaril. Emamugulatelt levib bakter uutele mugulatele stooloni kaudu. Rändab edasi ka taaraga, põllutööriistadega, mugulate poolitamisel; transpordil, koristamisel ja mugulatevahelise otsese kontakti teel.

Haiguse vältimiseks tuleb kasutada kontrollitud tervet seemnematerjali. Kartul ei tohi korduda külvikorras enne 3-4 aastat.

Vaata lisaks: http://www.plant.agri.ee/download.asp?kood=721

Haiguskahtluse korral tuleb teavitada Taimetoodangu Inspektsiooni maakonnabürood: http://www.plant.agri.ee/default.asp?lng=est&s=menu&ss=sisu&id=837&news=1002

Allikad: Põllumajandusministeerium; Taimetoodangu Inspektsioon

Vahendas Aiandus.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.