Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kampaania: Loodus on põnev, tule ja avasta! (2005-01-09 00:41:57)

                                                                                             Alates detsembrist käivitus Eestimaa Looduse Fondi (ELF) kampaania: "Loodus on põnev, tule ja avasta!"

Plakatid kutsuvad vaatajat toetama laste loodusharidust, helistades numbrile 12557 (kõne hind on 10 krooni). Helistamisel kuuleb annetaja vastusena loodushääli.

Eestimaa Looduse Fondi üks olulisi tegevusvaldkondi on loodushariduslike projektide toetamine. Looduse tundmaõppimine võimaldab inimesel sügavamalt mõista maailma ja selle toimimist ning aitab kaasa loodusväärtuste hoidmisele. Loodusteadlikud inimesed tegutsevad keskkonda säästvalt. Eriti oluline on loodusteadlikkuse kasvatamine koolipõlves, sest selles eas kujunevad inimese väärtushinnangud.

Loodusetunnetus ei teki pelgalt raamatuid lugedes. Vaja on minna loodusesse ja seal koos juhendajaga kuulata, katsuda, nuusutada, näha, kogeda, tundma õppida.
Vestlustest inimestega, kes tegutsevad laste loodushariduse valdkonnas, on välja koorunud üks ja peamine tõde: lapsed jõuavad järjest vähem loodusesse: metsa, niitudele, rappa. Vähene vaba aeg veedetakse peamiselt televiisori või arvuti ees. Ka koolides ja teistes lasteasutustes puuduvad sageli võimalused või tahe lastega õueminemiseks. Taimede, lindude, loomade ning keskkonna kui terviku õpetamine toimub klassiruumides ja on muutunud marginaalseks teiste õppeainete kõrval.

Seetõttu ei teki lastes looduse tunnetust ja kogemust looduse toimimisest. Sellest tingituna võib kasvada põlvkond, kes piltlikult öeldes teab, et on olemas vaid kolme sorti taimi: roosid, maltsad ja puud. Ei teki ka sidet lähiümbruse loodusega ega üldisemalt kogu keskkonnaruumiga. Nii muutuvad ka keskkonnaprobleemid kellegi teise mureks ja millekski, mis toimub kusagil kaugel. Samas on keskkond meie kõigi hoida ja tunda, see on meie kõigi asi ja vastutus.

ELF tegutseb selle nimel, et lapsed ja täiskasvanud viibiksid rohkem looduses. Fondi eesmärgiks (koos teiste loodushariduses tegutsevate ühendustega) on muuta kooliprogramm keskkonnateadlikumaks.

Kampaania käigus kogutud raha läheb laste loodushariduse väikeprojektidele.

Eestimaa Looduse Fond toetab loodushariduse projekte, mille eesmärgiks on elavdada ja toetada laste ja noorte loodushariduslikku tegevust. Eelkõige toetatakse projekte, mis pakuvad osalejatele vahetut looduse kogemist ja õueõpet. Oluline on projekti uudsus, eesmärgi ja tegevuste vastavus. Toetusele võivad kandideerida kõik laste- ja õppeasutused ning organisatsioonid, kes tegelevad laste loodusharidusega.

Palupõhja looduskoolile
Alam-Pedja looduskaitsealal on loomisel loodushariduskeskus: looduskool keset ehedat loodust. Looduskoolis antakse loodusharidust nii lastele kui täiskasvanutele. Toimuvad laagrid, talgu- ja õppepäevad. Looduskooli põhimõte on, et eelkõige tuleb loodust tutvustada läbi kogemuse ja loodustunnetuse. Käesoleval hetkel vajab Palupõhja looduskool abi ruumide renoveerimiseks ja õppevahendite soetamiseks.

Allikas: Eestimaa Looduse Fond


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.