Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsa vääriselupaikade viktoriin õpilastele (2008-05-06 17:03:44)


Eestimaa Looduse Fond (ELF) korraldab 12.-13. maini kooliõpilastele metsa vääriselupaikade-teemalise  internetiviktoriini.

Viktoriini toimumise aeg on 12.-13. maini kella 9.00 - 9.00. ELF kutsub osalema klasse kahes vanuserühmas (5.-9. klass ja 10.-12. klass). Võistkondadena registreerime eelistatult klasse, kuid võimalik on ka meeskondade moodustamine koolide loodusringide põhjal.

Viktoriinil osalemiseks saab registreeruda kuni viktoriini alguseni 12. mail kell 9.00 e-posti aadressil ivar@elfond.ee.

Viktoriini küsimused ilmuvad 12. mail üheks ööpäevaks ELFi kodulehele aadressil http://www.elfond.ee/ viktoriin  Küsimustele võivad vastata muidugi kõik, kuid auhinnasaajatena lähevad kirja siiski eelregistreerunud võistkonnad. 


Küsimused on koostatud vääriselupaikade teemaga pikalt tegelnud metsaökoloogide Anneli Palo, Kaupo Kohvi ja Mart Külviku poolt.

Hindame nii faktitäpsust kui ka loomingulisust.

Peaauhinda ELF välja ei kuuluta - mõlema vanuserühma parimad  klassid saavad auhinnaks suvise väljasõidu ja looduskoolituse  Sagadi mõisa looduskoolis.

Viktoriin annaks mängulises vormis õpilastele võimaluse  süveneda meie metsade loodusväärtustesse. Konkreetne teema annab võimaluse tutvustada meie metsade olemust elukeskondadena ka laiemalt.

Metsa vääriselupaik on põlismetsaliikide kodu.

Vääriselupaigas kasvab jämedaid või väga vanu puid, leidub surevaid ja kuivanud tüvesid ning puutüükaid, metsa all lamab palju jämedat kõdupuitu. Vääriselupaik võib olla killuke kunagisest põlismetsast või põlismetsale sarnanev vana mets, aga ka põline puisniit või puiskarjamaa või hoopis üksik puuhiid.

Puidu saamiseks metsa majandades raiutakse haiged ja kuivanud puud ning raieks sobiva jämedusega puud maha enne, kui nad jõuavad loomulikult raugastuda ja surra. Seetõttu ei leia põlismetsadele omased linnud, loomad, seened, samblikud, samblad ja putukad majandatud metsast sobivaid elupaiku ja me tunneme neid kui ohustatud ja haruldasi liike.

Metsa vääriselupaigad on põlismetsaliikide varjupaigad majandatud metsade vahel. Nad kaitsevad põlist loodust ja tuletavad meile meelde, et mets pole ainult puiduressurss.

Põlismetsa ja vääriselupaiga raiumisel hävitame nende elupaiku ja lõpuks hävivad ka põlismetsaliigid.Vääriselupaigad on metsaomanike eriliselt elurikas pärandvara. Tänased omanikud saavad seda hoida, pärandada ja metsa raiumata jättes ka juurde luua.

Vääriselupaiku tutvustavat kampaaniat rahastab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. ELFi partneriteks on Keskkonnaministeerium ja SA Erametsakeskus.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 06.05.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.