Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pepino Mosaiikviiruse edasikandumine tomatiseemnetega (2008-05-05 11:57:57)

 

Euroopa riikide koostööprojekti PEPEIRA tulemused tõestavad, et Pepino Mosaiikviiruse (PepMV) nakkuse edasikandumine tomatiseemnetega on võimalik. Viirusnakkuse edasikandumine oleneb nakkuse ja seemnekoristuse vahele jääva ajavahemiku pikkusest. Viimane tähendab omakorda, et PepMV’ga nakatunud taimedelt koristatud seemnetega võib viirus üle kanduda ka tomati seemikutele. PEPEIRA projekti järeldused koondatakse PepMV riskihindamisse (PRA), mille väljatöötamine on ka üks selle projekti väljunditest.

 

PEPEIRA on Euroopa Liidu (EL) 6. raamprogrammi teadusprojekt, mille eesmärgiks on välja töötada kogu EL hõlmav Pepino Mosaiikviiruse (PepMV) riskihindamine (PRA) tomatil. Projekti käigus uuritakse PepMV epidemioloogiat ja majanduslikku mõju eesmärgiga välja töötada teaduspõhine hinnang riskile, mida PepMV Euroopa tomatitööstusele võib põhjustada. Selleks, et leida vastused pikalt vaieldud ja oletustele põhinevale PepMV seemnetega edasikandumise temaatikale, viidi projekti raames läbi ulatuslikud põldkatsed. Belgias toimunud kasvuhoonekatsetes koguti PepMVga nakatunud tomatitaimedelt rohkem kui 100,000 seemet, järgides International Seed Health Initiative poolt heaks kiidetud seemnekoristusprotseduure (sh happe ja ensüümidega töötlemine). Viirus eraldati kaubanduslikelt tomatitelt, mis olid loomulikul teel nakatunud tomati PepMV ning Chili2 PepMV tüvedega. Need on nakkustüved, mis mõlemad Euroopa Liidus esinevad.

 

Seemned, mis koguti 10 PEPEIRA projekti liikmesriigist, jagati omakorda 10 projektipartneri vahel, millele järgnes seemnete idandamine ning seemikute kasvatamine kasvuhoone või kiletunneli tingimustes,10 seemikut igal katselapil. 45 nädalat peale idanemist koguti leheproovid kõikidelt katselappidelt ning analüüsiti ELISA standardmeetodil PepMV suhtes. Ligi 90, 000 tomatiseemikut idanes ja neist teostati viirusanalüüs. 23 katselapi tulemused 8778st katselapist (so. 87,780 seemikut) osutusid PepMV suhtes positiivseteks. Saavutatud PepMV seemnetega edasikandumise tase oleneb, emataime nakatamise ja seemnekoristuse vahelise perioodi pikkusest. Seemnetel, mis koristati 8 nädalat peale PepMVga nakatamist oli nakatumise määr ca 10 korda väiksem võrreldes seemnetega, mis koristati 15 nädalat peale PepMVga nakatamist.

 

Katsetulemused näitavad selgelt, et PepMV’ga nakatunud taimedelt koristatud seemnetelt võib virus edasi kanduda ka tomati seemikutele. Projekti senised tulemused kinnitavad eelnevate katsete tulemusi, kus katsematerjaliks olid töötlemata viljad (M.C. CórdobaSellés et al. 2007. Seed transmission of Pepino mosaic virus and efficacy of tomato seed disinfection treatments. Plant Disease 91 (10): 12501254).

Eeltoodud tõestused PepMV seemnetega ülekandumise kohta lisatakse PepMV riskihindamisse/analüüsi, mis on PEPEIRA projekti üheks väljundiks.

 

PEPEIRA on teaduskoostööprojekt 20 Euroopa Liidu taimetervise labori või muu asjakohase institutsiooni vahel ning hõlmab partnereid 17 Euroopa Liidu riigist. Eestipoolseks projekti partneriks on Põllumajandusuuringute Keskuse taimetervise ja mikrobioloogia laboratoorium. Teaduse 4/6, Saku 75501, Harjumaa. Täpsem teave asedirektor Margus Friedenthal margus.friedenthal@pmk.agri.ee. Projekti koordineerib René van der Vlugt, telefon 31 (0)317 480500, email: rene.vandervlugt@wur.nl ja www.pepeira.wur.nl.

 

Allikas: Põllumajandusuuringute Keskuse 05.05.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.