Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ohtlik punavöötaud sööb Eesti männikuid (2008-05-03 02:16:07)

 

Maaülikooli metsateadlased on mures, sest eelmisel aastal esimest korda Tartumaal avastatud männiokkaid ja ühtlasi ka puid surmav seenhaigus punavöötaud on levimas üle Eesti.

 

Tänavu kevadeks on haigus Lõuna-Eesti enda haardesse võtnud. Kuna haiguskoldeid on juba leitud ka Põhja-Eestist, võivad peaaegu kõik meie männikud löögi alla sattuda, kirjutas Eesti Päevaleht.

Maaülikooli teaduri Märt Hanso sõnul on maailmas männikuid hävitades palju kahju tekitanud haigus meil nii jõuliselt levida saanud just viimaste põudade ja soojade talvede tõttu.

"Võrumaa, Põlvamaa ja Valgamaa on seda haigust praeguseks täiesti täis: isegi sealsetel noortel mändidel on seda haigust massiliselt, ohtlikult palju," nentis Hanso. "Uued kolded on selle talvega tekkinud juba ka Põhja-Eestisse." Nii on taudi leitud ka näiteks Tallinnast Õismäe ringi läheduses kasvavatelt mägimändidelt.

Kuna punavöötaud on Eestis täiesti uus nähtus, ei oska metsateadlased enne põhjalikku uuringut veel öelda, kuidas taud meie ilmaoludes käitub ning kui kiiresti võib see siinseid männikuid suretada.

 

Allikas: www.etv24.ee 3.05.08, Priit Luts.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.