Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mai on Eestis looduskaitsekuu (2008-04-29 15:59:35)


Tänavune loodukaitsekuu toimub juba 28. korda ja algab nagu ikka mai teisel pühapäeval ehk 11. mail ning lõpeb keskkonnapäevaga 5. juunil.

Looduskaitsekuu üks eesmärk on igal aastal süvitsi tutvustada üht keskkonnavaldkonda, tänavune teema on “Looduse eluring”. On ju elul algus, areng ja hääbumine, sünd, kasvamine ja surm. See kõik on toimunud miljoneid aastaid ning sellise ringita ei oleks elu.

„Paraku on ka Eestis toimuv linnastumine toonud kaasa loodusest kaugenemise, mis omakorda tähendab seda, et inimesed on elu loomulikust ringkäigust looduses võõrdunud ja võivad oma käitumise ning suhtumisega teha keskkonnale liiga isegi siis, kui nad soovivad head,“ põhjendas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi teemavalikut. „Näiteks minnakse väga kergekäeliselt metsas ligi loomapojale, eeldades, et ta vajab abi. Sellega aga võidakse eemale peletada läheduses viibiv loomaema, kes inimlõhna kartes ei pruugi enam kunagi oma poegade juurde tagasi tulla.“

Tamkivi sõnul kahandab linnastumine ka looduslike elupaikade arvukust ja suurendab loomade ning inimese kokkupuutepunkte igapäevaelus. „Selleks, et me seejuures säästaksime loodust ja austaksime terviklikku eluringi, oleks parim, kui sekkuksime looduskeskkonda nii vähe kui võimalik.“

Looduskaitsekuu raames toimuvad mitmesugused üritused nii lastele kui täiskasvanutele, mille korraldajateks on peamiselt Keskkonnaministeeriumi maakondlikud keskkonnateenistused ja Riikliku Looduskaitsekeskuse piirkondlikud üksused. Oma panuse annavad teema tutvustamisse ka koolid, lasteaiad ja erinevad piirkondlikud seltsid ning mittetulundusühingud. Looduskaitsekuu kavaga saab tutvuda Keskkonnaministeeriumi kodulehel www.envir.ee ja looduskaitsekeskuse kodulehel www.lk.ee.

Looduskaitsekuu avatakse ametlikult 12. mail kell 12 Tallinna Botaanikaaias, kus antakse üle traditsiooniline Eerik Kumari nimeline preemia ning tutvustatakse lähemalt käesoleva aasta looduskaitsekuu motot.

Lisainfo: Brita Merisalu, Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, tel 626 2908, 527 6851, e-post brita.merisalu@envir.ee; Aet Truu, Riikliku Looduskaitsekeskuse kommunikatsioonijuht, tel 627 2195, 510 8854, e-post aet.truu@lk.ee.

Taustainfo:
Üle-eestilist looduskaitsekuud korraldatakse alates 1980. aastast. Looduskaitsekuu eesmärk on ühiselt panustada meie looduskeskkonna säilimisse. Pearõhk on praktilistel töödel, milles osalevad nii ühiskondlikud organisatsioonid, õpilased kui ka looduskaitsjad. Korraldatakse rohkesti mitmeid loodushariduslikke üritusi ja korrastatakse loodusobjekte. Igal aastal on looduskaitsekuu üritused seostatud kindla teemaga.

Varasemate looduskaitsekuude teemad
1996 - Vee- ja vee-elustiku kaitse
1997 - Eesti metsade kaitse
1998 - Looduskaitse linnades ja asulates
1999 - Jäätmehooldus ja loodushoid
2000 - Eesti märgalad ja nende kaitse
2001 - Eesti poollooduslikud kooslused ja nende kaitse
2002 - Laps ja loodus
2003 - Tunne kodumaa loodust
2004 - Liikide kaitse Eestis
2005 - Natura 2000 - ühised võimalused loodusele ja inimesele
2006 - Randade ja kallaste kaitse
2007 - Puud rahva meeles ja keeles

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi ja Riikliku Looduskaitsekeskuse 29.04.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.