Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas tulbiõisi kauem säilitada? (2005-01-05 19:58:54)

                                                                                              Sel teemal järgnevalt mõned soovitused Soome interneti-ajakirjast Oma Piha.

Kimp erksavärvilisi lilli loob praegusel pimedal aastaajal, kui väljas lundki valgust kiirgamas pole, tuppa veidigi rõõmsama meeleolu. Tulbiõied on üheks silmailu võimaluseks, lisaks toovad nad kevade meie mõttemaailma.

Soomlaste lemmiksortideks on kollaseõieline 'Monte Carlo', punane 'Abba' ja helepunane 'Blenda'. Kui sekka arvestada veel valge- ja lillaõielisi sorte, siis laieneb värvispekter märgatavalt. 

Kuidas aga saavutada, et lõikeõied vaasis võimalikult kaua värskena püsiksid?

Koju jõudes lühenda varsi 1-2 cm võrra, tekitades uue imamispinna ja aseta lõikeõied otsapidi vaasi jahedasse vette. Pakendit ära õite ümbert kohe eemalda, lase sellel umbes tund aega olla. Nii kohanevad tulbid uute oludega kergemini. Seejärel võib nad ümbrisest vabastada ja paigutada soovitud kohta.

Vesi.  Kasuta külma vett. Vala seda vaasi põhja vaid umbes 5 cm, sellest piisab, siis ei kipu varred välja venima. Jälgi, et lehed ei jääks vette.

Edasine hooldus. Tulbid püsivad kauem kaunitena, kui nad ööseks jahedasse tõsta. Kuna nad tarbivad vett üsna ohtrasti, tuleks vaasi põhja iga päev pilk heita ja vajadusel vee algtase ennistada. Virgutit tulbid ei vaja, küll aga võiks lõikepinda aeg-ajalt uuendada.

Säilivusaeg sõltub ostuhetke seisundist ja edaspidisest hooldusest, kestes mõnest päevast kuni nädalani.

Muid nippe. Tulbikimp muutub omapärasemaks, kui sellele õnnestub lillepoest näiteks lemmelille või rõõmsavärvilist aasia tulikat sekka hankida. Püsivate külmakraadide korral võiks lasta mõnel tulbil jäätuda, sest osa sorte näevad sel moel üsna head välja.

Allikas: http://omapiha.info

Vahendanud Aiandus.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.