Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pesupulbrid saastavad Läänemerd (2008-04-21 15:33:12)

 

Eestimaa Looduse Fond juhib tähelepanu...


Pesupulbrites sisalduvad fosfaadid põhjustavad Läänemere eutrofeerumist. WWF ja tema partnerorganisatsioonid viisid viies Läänemere äärses riigis läbi turuanalüüsi, mis näitas, et kuigi kõikides nendes riikides on müügil fosfaadivabad alternatiivid, toodab Eesti siiski mitmeid fosfaate sisaldavaid pesuvahendeid.

"Oleme kindlad, et pesuvahenditootjad hoolivad Läänemerest niisama palju kui meie," ütles Eestimaa Looduse Fondi (ELF) tegevjuht Jüri-Ott Salm. "Seetõttu kavatseme neid veenda, et nad fosfaadid oma toodetest välja vahetaksid. Me loodame, et nad näevad siin võimalust Läänemere heaks tõesti midagi ära teha".

Läänemere Kaitse Komisjon (HELCOM) soovitab asendada fosfaadid keskkonnasõbralikumate alternatiividega. Mitmed riigid on juba keelustanud fosfaatide kasutamise pesuvahendites. Saksamaa kaotas fosfaadid pesupulbritest 1984, Rootsi aga viis hiljuti ellu plaani keelustada fosfaadid pesupulbrites ja kaalub praegu keelu laiendamist ka nõudepesuvahenditele. Rootsi Keemia Inspektoraadi hiljutine uuring järeldab, et fosfaatidele on nõudepesuvahendites mitmeid alternatiive ja soovitab seetõttu keelustamist. Eesti jaoks oleks see täiendav võimalus täita Euroopa Liidu keskkonnanõudeid asulate heitvete osas.

"Fosfaatide kaotamine pesuvahenditest oleks lihtsaim ja kulutõhusaim viis Läänemere seisundi parandamiseks," ütles Salm. "Fosfaatide kaotamise kulud oleksid marginaalsed."

Hiljutise HELCOM-i aruanne hinnangul võiks potentsiaalne fosfaatide keelustamine pesuvahendites vähendada fosfori koormust Läänemerre 3000 - 9000 tonni, mis moodustaks 9 - 24% kogu fosfori koormusest. Fosfaadid on fosforiühendid, mida kasutatakse pesuvahendite tootmisel, kuid mis jäävad alles ka valmistootesse. Loodusesse jõudnuna põhjustavad nad veekogude üleväetamist.

Üleliigne fosfaatide ja teiste toitainete koormus Läänemerre põhjustab eutrofeerumisena tuntud keskkonnaprobleemi Läänemeres. Eutrofeerumine on veeökosüsteemi seisund, kus kõrged toitainete kontsentratsioonid põhjustavad vetikate kasvu, viies süsteemi tasakaalust välja, sealhulgas:
* intensiivsed vetikate õitsengud, kusjuures mõned liigid eritavad inimestele ja loomadele ohtlikke toksiine
* üleliigse orgaanilise aine teke, mis vähendab vee läbipaistvust
* hapnikupuudus, mis tapab põhjaelustiku
* kalade ja teiste elusolendite surm
* kallaste kinnikasvamine

WWF ja tema partnerorganisatsioonid püüavad Läänemere eutrofeerumisprotsessi tasakaalu saada.

Info: Jüri-Ott Salm, ELFi tegevjuht, tel 529 5933; Kristjan Piirimäe, ELFi mereprogrammi eutrofeerumisspetsialist, tel 511 6916.

 

Eestimaa Looduse Fondi 21.04.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.