Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rapsi booriga varustatust tasub kontrollida (2008-04-21 08:02:05)

 

Piirkondades, kus on levinud talirapsikasvatus, soovitavad mitmed teadlased juba varakult hakata tähelepanu pöörama just taimede booriga varustatusele. Sama kehtib loomulikult ka suvirapsi kohta, ent ajaliselt veidi hiljem.

 

Boor on oluline element tolmuterade arengus ning õitsemisprotsessis. Seega võimalikud puudused tuleks kompenseerida varakult. Kui kasvatajad tavaliselt õiepungade moodustumise alguses fungitsiide ja insektsitsiide kasutavad, on ka sobilik aeg boori lisamiseks.

 

Raps on kõrge boorivajadusega taim. 4-tonnise hektarisaagi saamiseks on kasvu ajal vaja boori 350 g/ha, (võrdluseks: 50tonnise suhkrupeedi saagi jaoks on vaja boori 500 g/ha). Boor on mullas väga liikuv element ning võib niisketel aastatel lihtsasti välja leostuda. Kergemad korelisemad liivased mullad on seetõttu boori suhtes tundlikumad, kuid samuti mängib negatiivset rolli kõrge pH.

 

Mõned aastad tagasi ei esinenud booridefitsiiti kuigi palju, kuna vanemad väetised sisaldasid tavaliselt lisandina ka boorijääke. Kui mullaanalüüsil ilmneb, et boorisisaldus on alla 1 ppm, siis tuleks kiiresti reageerida. Booripuuduse korral tuleks tuleks kasutada koguseid 3-5 kg või liitrit ha kohta.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.fwi.co.uk

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.