Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumis toimub seminar vee võõrliikide teemal (2008-04-15 15:10:48)

 

Teisipäeval, 29. aprillil toimub Keskkonnaministeeriumis seminar, mille peateemad on rahvusvaheliste laevade ballastvete konventsioon ja vee võõrliigid.

Seminari eesmärk on tutvustada rahvusvahelist laevade ballastvee käitlemise konventsiooni ning arutada, kuidas see konventsioon võiks ja saaks toimida Eestis. Lisaks räägitakse seminaril sellest, kuidas kaitsta Läänemerd võõrliikide eest.

„Laevade ballastveed on peamine teistest meredest uute võõrliikide sissetoomise viis ning selle ärahoidmiseks on 2004. aastal heaks kiidetud rahvusvahelise mereorganisatsiooni raames laevade ballastvee ja setete kontrolli ning käitlemise konventsioon,“ ütles Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna nõuniku kt Liina Eek. „Seoses sellega, et ka Eestil on plaanis selle konventsiooniga ühineda, soovib Keskkonnaministeerium aprilli lõpus toimuval seminaril tekitada arutelu, kuidas me võiks ballastvee konventsiooni nõudeid täita ja milliseid lisakohustusi see meile Läänemere kaitsel kaasa tooks.“

Seminarile on osalema kutsutud peale teadlaste ja ametnike ka laevaomanikud ja sadamate kaptenid, sest konventsioon puudutab eelkõige ümberkorraldusi laevanduses ja sadamateenistuses.

„Selle konventsiooni täitmine ei saa olema odav ega lihtne, sest iga laev ja sadam peab täitma konventsioonis sätestatud regulatsioone, et vältida uute võõrliikide sissetoomist,“ ütles Eek, märkides, et pikemas perspektiivis on see siiski odavam kui uute võõrliikide tõrje ja nende liikide poolt tekitatud kahjude likvideerimine.

Konventsiooni täitmiseks on vajalik hea koostöö ja dialoog eri huvigruppide vahel ning see seminar on esimene püüd need grupid omavahel kokku viia ning algatada vajalikku diskussiooni.

Seminar toimub Keskkonnaministeeriumi (Tallinn, Narva mnt 7a) suures saalis, esimesel korrusel, kella 9.00-13.30. Lisainfo ja seminarile registreerimine toimub kuni 21. aprillini Liina Eeki vahendusel, telefoni (626 2877) või e-maili (liina.eek@envir.ee) teel.

Laevade ballastvee ja -setete kaudu võõrliikide leviku ja võõrliikide kujutatavate riskide vähendamiseks võttis Rahvusvaheline Mereorganisatsioon (IMO) 2004. aastal vastu laevade ballastvee ja -setete kontrolli ning käitlemise rahvusvahelise konventsiooni ehk ballastvee käitlemise konventsiooni. Konventsiooni on seni ratifitseerinud 12 riiki. Konventsioon jõustub 12 kuu möödumisel päevast, kui selle on kinnitanud 30 riiki, kes esindavad 35% maailma laevastiku kogutonnaažist. Võõrliigid kujutavad endast kasvavat ohtu Läänemere keskkonnale. Halvimal juhul võivad võõrliigid hävitada mereökosüsteemi tasakaalu, mille taastamiseks võib kuluda aastakümneid või see võib ka täiesti võimatuks osutuda.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 15.04.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.