Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veebileht on äratanud tähelepanu must-toonekurepaari eluga (2008-04-14 01:22:12)

 

Loomade ja lindude elu veebikaameratega kajastav veebileht Looduskalender on äratanud tähelepanu must-toonekurepaari kevadise elu näitamisega.

 

Huvilised 140 riigist on jälginud veebikaamera pilti must-toonekurg Donnast ja tema paarilisest. Täna hommikul pidasid toonekured lahingut pesa pärast, kuid õnneks ei lõppenud see traagiliselt ei lindudele ega nende järglastele, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Donnal ja tema uuel partneril on pesas juba kolm muna. Must-toonekurepaar oli täna hommikul kella üheksa paiku rahulikult toimetamas, kui saabus ebameeldiv üllatus.

Esimene rünnak tõrjuti ja veebikaamera vaateväli muutus taas pühapäevahommikuselt rahulikuks. Ent mitte kauaks! Ornitoloog ja Kotkaklubi liige Urmas Sellis ütles, et pesa pärast kisklemised ei lõpe täiskasvanud lindudele küll traagiliselt, kuid järelkasv võib kannatada saada.

"Tänahommikuse kakluse tulemuse määras kaitsjate arvuline ülekaal ja ründaja omast kõrgem moraal," rääkis Sellis. "Nagu vahel kakluses, lõid naised korra majja."

Must-toonekure populatsioon Kesk- ja Ida-Euroopas kahanes 1920. aastatel , kuni neid hakati seadusega kaitsma. Taastati vooluveekogusid ja neisse lasti forellid. Tänapäeval on must-toonekurg  oma kunagi kaotatud keskkonda tagasi vallutamas. Eesti Kotkaklubi hindab, et meil on neid praegu alla saja paari.

Must-toonekure pesitsuspaiga ümber kehtib valitsuse kehtestatud korras 250 meetri raadiusega kaitseala, kus ei toimu majandustegevust. Iga vigastatud või hävitatud isendi kohta on kehtestatud trahv 9000 krooni. Lindude jälgimine netikaameraga pole seetõttu tehniliselt sugugi lihtne, ütles Looduskalendri toimetaja Gennadi Skromnov.

"Seal metsas ei ole ei elektrit ega netiühendust," nentis Skromnov. "Toide saavutatakse nii, et aku, mida omakorda laeb päikesepatarei - see on selle aasta täiesti uus lahendus."

Ka netikaamera paigaldamiseks valitakse aeg, mil kurepaar on rändel.

Kuidas must-toonekured pesapaika valivad, pole päris selge. Arvatakse, et noorlindude pikad rännakud pesitsemiseelsel suvel teenivad just pesa otsimise eesmärki.

 

Allikas: www.etv24.ee 13.04.08, Vahur Lauri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.