Reedel, 11. aprillil algusega kell 11 toimub maaülikooli peahoone aulas Eesti Rukki Seltsi, Eesti Leivaliidu ja maaülikooli korraldatav Eesti rukki ja rukkileiva päev teemal Rukis, rukkileib - normaalne söömine.
Ettekannetega esinevad tuntud spetsialistid, nende hulgas maaülikooli teadusprorektor Anne Luik. Üritusel antakse üle 2008. aasta Rukkiräägu kultuuriauhind, samuti toimub parimate rukkileibade maitsmine ning hindamine.
Päevakava 10-11 Osavõtjate registreerimine 11 Avasõnad, tervitused 11.20 Rukkikasvatuse olukord, Eesti riigi vajadused ja võimalused (Andres Oopkaup, põllumajandusministeeriumi asekantsler) 11.30 Kodumaine rukis - väärtuslik leivavili (Anne Luik, EMÜ teadusprorektor, professor) 11.40 Rukkiaretus meil ja mujal (Ilmar Tupits, Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teadur) 11.50 Suurtel pindadel rukki kasvatamise kogemustest Simuna Ivax OÜ maadel (Hans Kruusamägi, Simuna Ivax OÜ juhataja) 12.00 Hea koostöö rukkikasvatajatega tagab kvaliteetse leivavilja veskile (Leonid Dulub, AS Tartu Veski ostujuht) 12.10 Rukkileiva turg Eestis ja tarbijate nõudlus (Arnold Kimber, Eesti Leivaliidu tegevdirektor) 12.20 Eesti pagarid - rukkileiva väärtuse loojad ja hoidjad (Viiu Magnus, Eesti Pagarite Seltsi juhatuse liige) 12.30 Lisandid leivas: minevikust tänapäevani (Urmas Kokassaar, TÜ õppejõud) 12.40 Rukkileiva projekt Eesti Põllumajandusmuuseumis (Mare Viiralt, Eesti Põllumajandusmuuseumi osakonnajuhataja) 12.50 Maherukkist leib, meie talu kogemused (Agu Hollo, Hartsmäe talu peremees) 12.55 Normaalne söömine ja rukkileiva koht meie toiduainete edetabelis (Mihkel Zilmer, TÜ Biokeemia instituudi juhataja, professor) 13.05 Koolileib kui koolilaste heade söömisharjumuste kujundaja (Mai Maser, Eesti Toitumisteaduste Selts) 13.15 Televisiooni roll eesti toidu tutvustamisel (Ragnar Kond, ETV saatejuht) 13.25 Lõppsõna 13.30 Rukkiräägu kultuuriauhinna kätteandmine 13.40-14.40 Eesti Leivaliidu parimate rukkileibade väljaselgitamine, degusteerimine ja hindamine.
Täpsem info: Eesti Rukki Selts, tel 742 8807, 503 6055.
Allikas: Eesti Maaülikooli 10.04.08 pressiteade. |