Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keeletalgutel saab kaunikõlalisi eestikeelseid lauseid esitada igaüks (2008-04-10 00:34:16)


Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase algatatud keeletalgute esimeses etapis kuni 15. maini saab igaüks pakkuda välja kaunikõlalisi ja eesti keelele iseloomulikke lauseid.

"Juba praegu võib öelda, et armastame oma keelt ja naudime enese väljendamist selles keeles," ütles minister Tõnis Lukas. "Talgutele on saadetud palju huvitavaid lauseid. Edaspidi palun kõigil huvilistel oma ettepanekutes keskenduda just sellele, mis meie keeles on kõlaliselt eripärast ja ilusat ning mis teda teistest keeltest iga ütleja meelest eristab. Ootame huviga, kuidas need laused kõlavad "arvuti suus” või siis teiste rahvaste kõrvadele!”

Kaunikõlaliste lausete kogumine algas emakeelepäeval 14. märtsil. Seni esitatud lausetes torkab silma täppidega tähtede rohkus, näiteks "Rõõmsameelne maanteeröövel lõõris laulu lüüa öösel” või "Õõtsun ööl, jää-äärel, üüratusega". Paljud lausete esitajad on hinnanud kaunikõlaliseks südamliku ja tunneterohke sisuga lauseid, näiteks "Kaunis ja sulnis on kõik minu armsama suust”, "Sa oled nii meelihõrgutavalt jumekas” või ”Minu ema on minule kõige kallim”.

Kaunikõlalisi eestikeelseid lauseid saab iga soovija esitada ministeeriumi kodulehel www.hm.ee rubriigis Keeletalgud, e-posti aadressil keeletalgud@hm.ee või posti teel (märksõna "Keeletalgud", Haridus- ja Teadusministeerium, Munga 18, Tartu 50088).

Pärast 15. maid valivad keeleeksperdid esitatud lausete hulgast välja need laused, mida hakkavad esitama nii eesti keele kui teiste keeletalgutel osalevate riikide keelte kõnesüntesaatorid. Välja valitud lausete esitajaid tunnustatakse, kui esitaja on lisanud lause juurde oma nime ja e-posti aadressi.

Keeletalgud kulmineeruvad tulemuste võrdlemise ja analüüsimisega ning tulemuste esitlemisega tänavu sügisel. Siis on igal huvilisel võimalus võrrelda kõnesüntesaatorite tulemusi ning leida eesti keele kõlalisi iseärasusi. Erinevate keelte võrdlusmaterjalist antakse välja õppeotstarbeline helikandja.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kuulutas keeletalgud välja Eesti Vabariigi juubeliaasta ürituste raames. Keeletalgute eesmärk on keeletehnoloogia võimalusi appi võttes tutvustada meie keelt väljaspool Eestit ning õppida tundma teisi keeli.

Paljudel maailma rahvastel on legende oma ilusa keele ja selle kauni kõla kohta. Mitmed rahvad tunnevad legendi, mille kohaselt olla kunagi korraldatud keelte kaunikõlalisuse võistlus. Ühe Eestis tuntud pärimuse kohaselt rääkinud baltisakslane von Stackelberg keisrinna Katariinale tema eesti talupoegade keele kaunist kõlast ja toonud selle ilmestamiseks eestikeelse lause "Sõida tasa üle silla". Eestlaste põhja-naabrid soomlasedki tunnevad lugu, mille järgi kuulus soome lauljanna Aino Ackte esitanud 1900. aasta Pariisi maailmanäitusel lause "Aja hiljaa sillalla". Soome keel pälvinud seal itaalia keele järel teise koha. Sama legend on levinud ka Eestis – eesti keele kohta.

Lisainfo: Toomas Liivamägi, ministri nõunik, tel 735 0132.

 

Allikas: Eesti Haridus- ja Teadusministeerium  


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.