Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ehitusmaavarade kaevandamine vajab riigi huvidest lähtuvat korraldamist (2008-04-08 13:05:40)


Keskkonnaministeerium on hakanud ette valmistama looduslike ehitusmaterjalide kasutamise riikliku arengukava koostamist eesmärgiga asuda lahendama maavarade kaevandamise ning kasutamisega seotud küsimusi.

“Ehitusmaavarade arengukavas tuleb ennekõike leida vastused maavarade kaevandamise ja kasutamisega seotud küsimustele ja vastasseisudele,” märkis keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Lähiaastail on suured probleemid tekkimas just lubja- ja dolokiviga, mille kaevandusmahud hakkavad lõppema, kuid uute karjääride avamine on takerdunud”

Tamkivi sõnul on kohalike omavalitsuste ja elanike vastuseis uute karjääride rajamisele täiesti mõistetav, samas tuleb arvestada ka sellega, et kui ehitustooret ei jätku, siis on takistatud kogu Eesti areng. “Meie teed ja tänavad vajavad korrastamist, kuid seda ei saa teha ilma killustiku ja kruusata,” tõi minister näite.

Seni on looduslike ehitusmaavarade puhul määratlemata ka riigi huvi ehk kui palju siis ikkagi peaks kaevandama just riigi jätkusuutlikkuse tagamiseks. Lisaks on oluline ära määrata seegi, missuguse kvaliteedi ning hinnaga ehitustooret läheb riigile oluliste ehitusobjektide varustamiseks vaja. Kui riigi huvid on määratletud, siis saab ka kaevandamisloa andmisest keelduda, praegu see võimalus Keskkonnaministeeriumil praktiliselt puudub.

“Mõistagi tuleb ehitusmaavarade arengukavas kaevandamiskohti kavandades silmas pidada seda, et keskkond oleks kaitstud,” rõhutas Tamkivi. “Negatiivse keskkonnamõju vähendamiseks tuleb kaevandamisel leida kõige tõhusamad tehnoloogilised lahendused.”

Arengukava üks olulisi eesmärke on ka maavarade säästva kasutuse tõhusam juurutamine. Sellele aitab kaasa nii maavarade kaevandamisega seotud tasude korrigeerimine kui ka näiteks põlevkivi kaevandamisel tekkiva aheraine senisest suurem taaskasutamine.

Esialgse kava kohaselt käsitleb ehitusmaavarade arengukava eelnõu ajavahemikku 2010 2020, arengukava tuleks Vabariigi Valitsusele esitada 2009. aasta lõpus. Keskkonnaministeerium on arengukava koostamise ettepaneku saatnud kooskõlastamiseks teistele ministeeriumidele. Lõpliku otsuse arengukava koostamise kohta teeb Vabariigi Valitsus.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.04.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.