Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soome marjakasvatajad lindude küüsis (2004-12-28 14:36:23)

Soome loodusühendustele anti õigus vähendada pesitsemise ajal jahikeelu alla kuuluvate lindude nagu hallrästaste laskmise erilubade väljastamist. See tekitab marjakasvatajatele muremõtteid, sest näiteks suures maasikakuningriigis Põhja-Savos on juba aastaid antud pesitsemishooajal kümneid rästaste küttimislube. Neid väljastavad kohalikud jahiseltsid.

Tegelikult käib looduskaitsjate ja jahimeeste ühenduste vahel seadusandlikul tasemel vaidlus, kas ja kes tohib keelustada kõnealuste lindude hävitamist. Praeguste eeskirjade järgi on vareste, kajakate, tuvide ja hallrästaste küttimise keeluaeg 1. aprillist kuni 31. juulini. Haraka "puutumatus" algab 10. aprillist. Ronkasid ja kajakakooslusi ei tohi puutuda kogu aasta ulatuses.

Siiski said marjakasvatajad tulevaks aastaks veel ajapikendust: kohalikust jahiseltsist saab hooajaks lindude ohjeldamiseks luba taotleda.

Suleliste arvu piiramisest on eluliselt huvitatud suuremad marjatalud, kus istandike kaitsmine võrkudega käib üle jõu. Laskmisloa saamiseks peab taotleja läbima üsna suure bürokraatia kadalipu, juba see vähendab avalduse esitajate hulka. Talupidaja peab tegema lindude põhjustatava saagikao kohta eelarve, märkima hävitatavate lindude arvu (ülempiir on seadusandluses kirjas), andma küttimise käigus kohalikule jahiseltsile kirjalikult aru. Ja üleüldse saab taotleja loa vaid siis, kui jahiselts leiab, et muud võimalust saagi kaitsmiseks tõesti pole.

Looduskaitsjad pöördusid Puuvilja- ja Marjakasvatajate Liidu poole palvega, et lindude tõrjumiseks muid võtteid otsitaks. Senini pole majanduslikult mõistlikke lahendusi leitud. Lindude elava maasikahuvi tõttu on olnud aastaid, kui talumajapidamise on päästnud vaid suur metsamarjasaak.

Allikas: Maaseudun Tulevaisuus
Vahendanud Aiandus.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.