Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ELF on murelik Eesti metsade tuleviku pärast (2008-04-03 11:45:28)


Eestimaa Looduse Fond (ELF) avaldab oma muret Eesti metsade tulevikku reguleeriva seadusandluse pärast. Keskkonnaministeerium on ette valmistanud metsaseaduse muutmise eelnõu, mis arvestades muudatuste olemuslikku olulisust, on sisuliselt uue metsaseaduse eelnõu. ELFi arvates on metsaseaduse uus muutmine sarnaselt eelnevatele ettevalmistatud kiirustades ja ilma pädevate analüüsideta, mis nii olulise valdkonna seadustega reguleerimisel on hädavajalikud.

ELF-i arvates soovitakse uue metsaseaduse eelnõuga raiemahtude suurendamise kaudu rahuldada tööstuse vajadusi. Tasakaalustatud metsakasutus (sh püsimetsamajandus) ja väikemetsaomanike huvid (sh tegelike kulutustega arvestamine maksudes) on seaduse muutmises selgelt tagaplaanil, et mitte öelda arvestamata. Tegemist on metsaseaduse kolmanda muutmisega kolme viimase aasta jooksul. ELFi hinnangul puuduvad ka seekordse metsaseaduse muutmisprotsessis selged analüüsid, milline on seadusmuudatuste võimalik mõju metsale kui elukeskkonnale, samuti metsaressursi kasutuse jätkusuutlikkusele. Kõige olulisemad muutused ettevalmistatavas metsaseaduses on raievanuste e. võimalike raiemahtude väljaviimine Riigikogu pädevusest, planeerimise printsiibi kaotamine metsade majandamisel, kaitsemetsade kategooria kaotamine koos osade keskkonnakaitseliselt oluliste metsade väljajätmisega uuest metsaseadusest.

Eestimaa Looduse Fond (ELF) peab ka vajalikuks rõhutada, et kolme aasta jooksul on ELF koos teiste keskkonnaorganisatsioonidega teinud metsaseaduse parandamiseks kümneid muudatusettepanekuid, millest kõiki sisulisi on keskkonnaministeeriumi poolt aga ignoreeritud.

Uus metsaseadus sarnaselt kehtivale ei lähtu arusaamisest, et metsade majandamise lahutamatu osa on erinevate keskkonnaaspektidega arvestamine. Metsa majandamine peab olema planeeritud ja seejuures tuleb metsa suhtuda kui ökosüsteemi, mitte kui puude kogumisse.

Kui keskkonnaministeerium tõesti tahaks erametsaomanikele metsamajandamist mitmekülgsemaks ja paindlikumaks muuta, siis tegeleks ta  prioriteetselt metsaseaduse muutmise asemel metsaomanike maksustamise küsimustega ning lageraiest paindlikumate metsamajandusvõtete lubamisega, eelkõige turberaie ja püsimetsanduse seadusesse tagasitoomisega. Nii kaua kuni keskkonnaministeerium otsib võimalusi raiete planeerimise kaotamiseks ja lageraie kui metsamajandamisvõtte lõplikuks kinnistamiseks ei võitle keskkonnaministeerium kindlasti mitte metsaomaniku eest, vaid siiski eelkõige metsatööstuse lühiajaliste eesmärkide nimel.

Kaupo Kohv, ELF-i metsaspetsialist, tel 5349 7924.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 3.04.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.