Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Balti klint pürib UNESCO pärandinimekirja (2004-12-25 22:02:57)

Keskkonnaministeerium esitas Balti klindi kui silmapaistva geoloogilise objekti kandideerima UNESCO maailma kultuuri- ja looduspärandi nimekirja.
Balti klint ehk paekallas on üks pikimaid katkematuid ja terviklikke järsakuid maailmas. Klindi kogupikkus on 1100-1200 km, sellest 250 km pikkune maismaaosa asub Põhja-Eestis. Eestimaalased tunnevadki klinti just Põhja-Eesti pankranniku nime all. Maailmapärandi nimekirja kandideerima esitati 7 silmapaistvamat ja riikliku kaitse all olevat paekalda lõiku: Osmussaare, Pakri, Türisalu, Ülgase, Tsitre-Muuksi, Ontika ja Udria pangad. Esildise kandideerimiseks valmistas ette TTÜ Geoloogiainstituut.

Balti klint algab Rootsis Ölandi saare läänerannikul, kulgeb saare põhjaosast alates merepõhjal ning tuleb uuesti nähtavale Osmussaarel ja Pakri saartel. Läbi Eesti kulgeb klint Venemaale, kus ta Laadoga järve lõunakaldal kaob nooremate devoni kivimite alla. Suurim on klindi kõrgus Ida-Eestis Ontikal: 55,6 m.

Balti klint on maailmas ainus nii ulatuslik, erakordselt rikkaliku ja hästi säilinud faunat sisaldavate kambriumi ja ordoviitsiumi kivimite paljand. Sellel saab jälgida kambriumi, alam- ja kesk-ordoviitsiumi kivimkihtide peaaegu täielikku läbilõiget: maa geoloogilist ajalugu umbes 100 miljoni aasta vältel.

Põhja-Eesti pankrannik on üks Eesti rahvussümbolitest.

Senini on Eestist maailmapärandi nimekirja kantud vaid üks objekt: Tallinna vanalinn. Eelmisel aastal kandideeris nimistusse ka Kuressaare kindlus, kuid see ettepanek saadeti täiendamiseks tagasi.

Keskkonnaministeeriumi hinnangul oleks pankrannik maailmapärandi nimekirjas tähelepanuväärne objekt, sest nii asustatud piirkonnas nagu Euroopa on puhtalt looduspärandina võetavaid objekte väga vähe leida.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.