Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
TEADUSELT (2008-03-22 02:33:37)

 

Poola teadlased soovivad põldudel taimse päritoluga analgeetikumi – morfiini toota…

 

Poola teadus- ja aretusasutuse IHAR (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin) Poznanis resideeruvas õlikultuuridega tegelevas osakonnas on käimas nii kõrge kui ka madala morfiinisisaldusega moonisortide aretusprogramm.

 

Moonikasvatusel on Poolas pikaajaline traditsioon, kuid õlikultuurina on selle majanduslik tasuvus külviseemne kõrge hinna ja madalate saakide (0,8-1,2 t/ha) tõttu väike.

 

Narkootikumidena kasutatavate alkaloidsete ühendite saamine küpsetest mooniseemnetest on odavamaid ja levinumaid narkootikumide kasvatamise viise Poolas.

 

1991. aastal aretatud esimene madala morfiinisisaldusega (0,05% küpsetes kapslites) sort ´Przemko´ on ainus, mille kasvatamine on Poolas legaalne. Samas on levinud naaberriikidest (Tšehhi, Slovakkia) imporditava kõrge morfiinisisaldusega sortide külvamine, mille avastamine on sarnase välimuse (valge õis, keskelt violetne, pehmed kroonlehed) tõttu keeruline.

 

Taas leiti lahendus: 1999. aastal aretati 2 sorti, mis erinesid keelatud sortidest kas õievärvuse või kroonlehe omaduste poolest.

 

Lisaks on seni aretatud ka üks kõrge morfiinisisaldusega sort ´Lazur´, mille kasvatamine peab toimuma ametnike range kontrolli all. Selle moonisordiga loodetakse pakkuda kasvatajale potentsiaalselt väga tulusat lisateenimisvõimalust.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.ihar.poznan.pl 22.03.08

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.