Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti esitas oma seisukoha kolme GMO kohta (2004-12-21 15:53:32)

Keskkonnaministeerium esitas Euroopa Komisjonile kolme geneetiliselt muundatud organismi kohta oma seisukoha. Kahte GM-rapsi taotlust Eesti ei pooldanud, GM-puuvilla osas oli Eesti seisukoht positiivne.

GM-PUUVILL (liin 281-24-236/3006-210-23)
Keskkonnaministeeriumisse jõudis GM-puuvilla loataotlus 60-päevases hindamisperioodis. Turustamisloa taotlus sisaldab puuvilla seemnete importi Euroopa Liidu (EL) maadesse, säilitamist ja tööstuslikku kasutamist sarnaselt tavapuuvillale, kuid mitte toiduks, söödaks ja kasvatamiseks kasutamist.
Keskkonnaminister tugines oma esialgses seisukohas selle GMO turustamise suhtes Geenitehnoloogiakomisjoni (GTK) soovitusele.
GTK ei tuvastanud GM-puuvilla juures riske inimese tervisele ja keskkonnale.
Eesti ei olnud oma seisukohas GM-puuvilla turustamistaotluse vastu.

Kõnealune GM puuvill on resistentne teatud kahjurputukate suhtes (nt puuvilla kuprast toituv röövik (Helicoverpa zea) ja mõned teised kupraid kahjustavad liigid), ning tolerantne herbitsiid glüfosinaat-ammooniumi suhtes.

GM-RAPS (liin MS8/Rf3)
Samuti esitati Euroopa Komisjonile seisukoht Belgia kaudu tulnud Bayer CropScience GM-rapsi turustamisloa taotluse suhtes. Käimas on 45-päevane hindamisperioodi osa, kus liikmesriigid annavad teada, kas jäävad oma varasemate seisukohtade juurde. Eelnevalt oli taotleja esitanud lisainfo ja vastanud küsimustele. Antud raps on muudetud isassteriilseks ja tolerantseks herbitsiid glüfosaadi suhtes.
Turustamisloa taotlus sisaldab seemnete importi EL-i mittekuuluvatest riikidest, kasvatamist sarnaselt tavarapsi sortidega, kasutamist toiduks, söödaks ja tööstuslikuks tooraineks.

GTK soovitas Eestil GM-rapsi liini MS8/Rf3 turustamisloaga mitte nõustuda, sest selle kasvatamisega kaasneks kohalike ristõielistega ristumise oht.
Samuti leidis GTK vajakajäämisi immunoloogia-alastes uuringutes.
Eesti turustamisloa taotlusega ei nõustunud. Tuginedes GTK soovitusele, soovib Eesti loataotlejalt lisakatseid selgitamaks välja GM-rapsi võimalikku allergeensust.

GM-RAPS GT 73
20. detsembril Brüsselis toimunud EL-i Keskkonnanõukoguistungil hääletati GM rapsi GT73 turustamisloa (söödaks ja tööstuslikuks töötlemiseks) üle. Raps on muudetud tolerantseks herbitsiid glüfosaadi suhtes.

Esimene hääletus GM-rapsi GT73 kohta toimus komisjoni regulatiivkomitees 16. juunil 2004, kus Eesti hääletas rapsi turustamise vastu, sest taotleja ei olnud esitanud piisavaid tingimusi, millega välditakse GMO-de transpordil nende juhuslik keskkonda sattumine.
Arvestades riski, et GM-raps võib juhuslikul keskkonda sattumisel ristuda teiste rapsisortidega ja kohalike metsikute ristõielistega, ei nõustunud Eesti GM rapsi GT73 turustamisega Euroopas. Kuna tookord otsusele ei jõutud, siis eile toimus hääletus juba ministrite tasemel Keskkonnanõukogus, kus Eestit esindas keskkonnaministeeriumi abiminister Olavi Tammemäe.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.