Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tubane lillekasvatus on aednikele mugavaks tehtud (2008-03-19 01:04:36)

 

Toaaednik ei pea juba ammu enam piimapakke koguma, et neis siis seemnetest ise lilli kasvatada. Poest on saada igasuguseid vidinaid, mis ahvatlevad aednikurõõme maitsma ka kõige suurema taimevõhiku. Näiteks võib suvelilleseemned ja muud taimed külvata nn külvikassettidesse. Neisse pannakse enamasti üks seeme korraga. Väga väikseid seemneid võib panna kassetisahtlisse ka mitu tükki kõrvuti. “Lobeelial on imepisikesed seemned. Astril ja ka tomatil-paprikal on seemned aga suured,” tõi Selteret OÜ jaemüügi juht Maris Paalvelt näite. Tema sõnul lastakse taimedel sellises kassetis kasvada tärkamisest alates veel kaks-kolm nädalat, seejärel tuleb taim istutada juba suuremasse potti või siis otse avamaale.

 

Minikasvuhoone mahub tuppa

Kassettide asemel võib koju tuua aga ka turbapotid. Neid saab hiljem kohe koos noore taimega aeda kasvukohale istutada. Aiapoodides näeb veel ka turbatablette. “Selline turbatablett on tegelikult kokkupressitud turvas, millele seeme asetatakse. See hakkab pärast kastmist paisuma ning täidab niimoodi terve poti,” selgitas Paalvelt. Need tabletid meeldivad ilmselt sellele “kõige mugavamale” lillesõbrale, sest siis pole endal vaja näppe mullaseks tehagi.

 

Lihtne ja mugav on ka minikasvuhoone kasutamine. Väike kasvuhoone koosneb (jällegi) kassetist ja läbipaistvast kaanest selle peal. Kaas võetakse ära alles siis, kui taimed on juba tärganud.

 

Alati võib kasutada ka eri suuruses plastist potte. “Kuna potid on vastupidavast plastist, saab keskkonnasõbralik inimene samu potte kasutada aastaid,” kiidab Maris Paalvelt ning rõhutab samas, et sellised korduvkasutuses olevad lillepotid tuleb alati enne uuesti kasutusele võtmist pesta või desinfitseerida.

 

Mida peenem muld, seda parem

Enamasti ei ole külviks vaja mineva mulla kogus kuigi suur, seetõttu võiks osta mulda väiksemas kotis. Samas on suurem kogus odavam ja alles jäänud muld ei lähe ka “hapuks”, selle saab kevadel aias alati ära kasutada.

 

“Üldjuhul ei arvestata külvamise juures taimede happesuse vajadust, samas pärast pikeerimist istutatakse happelist keskkonda vajavad taimed kindlasti hapusse mulda ja teised neutraalsesse,” räägib Paalvelt.

 

Kõige rohkem eelistatakse külviks turbasubstraati. See soodustab ilusa mullapalli tekkimist, mida on seetõttu pärast hea uude kasvukohta ümber istutada kartmata, et mullapall õrna juurepusa ümbert laiali pudeneb ja taime juur koos sellega ka viga saab. “Mida peenema  struktuuriga on substraat, seda mõnusam on seda ka kasutada,” annab Paalvelt vihje, kuidas mulda valida.

 

Mulda pandud seeme vajab kastmist

* Pärast seemnete külvamist peab ka mulla või turba korralikult läbi kastma. Kui see esimese korraga ei õnnestu, tuleb kastmist korrata.

* Seejärel tuleb külvid, olgu need siis kassetis, potis või muus nõus, asetada sooja. Ruumis, kus külve hoitakse, peab olema üle 20 kraadi sooja.

* Kui valgus pole kuni taimede tärkamiseni oluline, tuleb pärast idude teket külvikassett või -pott kindlasti valgusrikkasse kasvukohta tõsta. Pimedas venivad noored taimealged pikaks,

kuid jäävad nõrgaks.

 

Allikas: www.linnaleht.ee 19.03.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.