Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadlased marjakasvatajaile toeks (2008-03-15 01:08:49)

 

5. märtsil kirjutasid rektor Mait Klaassen ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus alla viieaastasele koostöölepingule. Leppe allkirjastamisele järgnes seminar, kus tutvustati EPKK tellimusel valminud uuringut «Marjakasvatusalase turuinformatsiooni kogumine, analüüs ja levitamine».

 

Majandus- ja sotsiaalinstituudi teostatud uuringu projektijuhi Kaire Vahejõe sõnul analüüsiti Tartu- ja Põlvamaa marjakasvatuse turuinfot ja arenguid, praegust olukorda ning  tulevikuväljavaateid.

 

Uuringu eesmärgiks oli kaardistada võimalused tegevusala arenemiseks madala mullaviljakusega ja kõrgendatud looduskaitseliste tingimustega piirkondades, samuti laiendada marjatootjate, töötlejate ja teadlaste kontakte.

 

Uuringu tulemusel käivitus marjakasvatajate elektrooniline andmebaas www.marjatootjad.ee, kust leitav ka uuringu täispikk aruanne.

 

Tootjate küsitlus viidi läbi Tartu- ja Põlvamaal. Kokku plaaniti küsitleda 315 tootjat, kes tegelevad marjakasvatusega. Täidetud ankeedid saadi 112 tootjalt. Pooled vastanutest väitsid kindlalt, et ei kavatse tegevust lõpetada, ja hindasid marjakasvatust perspektiivseks.

 

Suurem osa investeeringutest on tehtud omavahenditest. Tootjad on rahulolematud tööstuse poolt välismaalt toodud toorme, samuti turul müüdavate marjade üle, mida turustatakse Eesti marja nime all. Riik võiks rakendada meetmeid, et paremini reguleerida ja kontrollida turustatava kauba päritolu.

 

Et vastanute arvates takistab edukat tegevust toodangu turustamine, oleks oluline, et riik leiaks võimalusi toetada turustamis- ja kokkuostuprobleemide lahendamisel.

 

Oluliseks peetakse turuinfo kogumise ja uuringute jätkamist, et saada terviklik nägemus Eesti marjakasvatusest ning vastavalt sellele pakkuda välja lahendusi. Tootjad tahaksid ka üksust, mis tegeleks turuinfo kajastamise, analüüsi ja levitamisega.

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 13.03.08, Sirje Pärismaa.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.