Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumehed ulukite tekitatud kahjude eest hüvitist ei saa (2008-03-14 00:35:54)

 

Läänemaa põllumehed on tänavu metssigadega hädas, sest mõnel pool on veerand karja- ja heinamaadest üles tuhnitud, kuid erinevalt varasematest aastatest pole põllumeestel lootust  sellisel puhul riigilt toetust saada.

 

Palivere põllumajandusühistu kasutada olevast 612 hektarist on metssead suure osa heina- ja karjamaast nii üles tuhninud, et põllumeestel on nägu mossis, sest kevadel on  suured kulud ees ootamas. Segipööratud heinamaa tuleb niitmiseks siledaks saada. Selleks pole aga ei vajalikku tehnikat ega ka raha, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Põllumajandusühistu esimehe Helmar Valperi sõnul on kahjustatud 25 protsenti põllumaadest. "Kui majand läbi käia, siis muist põlde on vähem kahjustatud, muist rohkem kahjustatud," arvas Valper.

Miks sigade arvukus üle kriitilise piiri kasvanud on, seda Valper öelda ei oska. "Ma mõtlengi, et kõige esimene asi, need, kes sigade valdajad on, peaksid selle peale mõtlema, kas nende arvukust vähendada," viskab ta sellega kivi riigi kapsaaeda. Metsloomade arvukus peaks ju riigi kontrolli all olema.

Valperi sõnul on viimastel aastatel loomade tekitatud kahjustused suured. "Enne ikka leidsid heinamaa pealt üks-kaks kahjustust või kolm-neli kahjustust, aga nüüd mõni heinamaa on ikka päris kahjustatud, et teagi, mis kevadel peale hakata."

1. märtsist lõpetasid tegevuse põllumajandusministri moodustatud keskkonnakahjude hindamise maakondlikud komisjonid. Valper oli Läänemaa komisjoni esimees ja nüüd arvab ta, et põllumees on loodusega võitlemises üksi jäetud. "Komisjon ju likvideeriti nüüd ka ära, kes pidi neid asju vaatama, nii et ma arvan, et nendele toetustele on lõpp peale tehtud."

Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup ütles "Aktuaalsele kaamerale", et 2010. aastast ei tohi liikmesriigid looduskahjusid enam kompenseerida, kui tootjate vabatahtlik põllumaade kindlustamise süsteem ei toimi.  Eestis sellist toodet kindlustusfirmade tooteportfellis praegu veel ei ole. Oopkaubi sõnul on tal metssigade terrori all kannatavatele põllumeestele ebapopulaarne vastus - abi saamiseks pole neil pöörduda kuhugi. Igaüks võidelgu, kuidas hakkama saab.

 

Allikas: www.etv24.ee 13.03.08,Vahur Lauri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.