Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sookuninga looduskaitsealast sai rahvusvahelise tähtsusega märgala (2008-03-11 11:40:24)


Ramsari konventsiooni sekretariaat lõpetas märtsi algul Sookuninga looduskaitseala kohta käiva dokumentatsiooni läbivaatamise ning omistas sellele rahvusvahelise märgala ehk Ramsari ala staatuse.

Pärnumaal Saarde vallas asuv 5 869 hektari suurune Sookuninga looduskaitseala on Eesti 12. Ramsari ala, mis kuulub ühtlasi Natura 2000 võrgustikku ning Põhja-Liivimaa linnuala koosseisu. Sookuninga Ramsari ala täidab rahvusvahelise tähtsuse määramise aluseks olevast üheksast kriteeriumist kuut. Eelkõige on ala oluline rabade kaitse seisukohalt.

Lisaks täidab Sookuninga Ramsari konventsiooni nn. linnukriteeriume - siin peatub rändeperioodil rohkelt hanesid ja sookurgi. Ala on oluline ka haruldaste ja ohustatud liikide kaitse seisukohalt.


Juba varem kuulusid Eestist rahvusvahelise tähtsusega märgalade nimistusse 11 ala: Matsalu rahvuspark, Vilsandi rahvuspark, Soomaa rahvuspark, Muraka looduskaitseala, Endla looduskaitseala, Nigula looduskaitseala, Alam-Pedja looduskaitseala, Emajõe-Suursoo looduskaitseala ja Piirissaar, Puhtu-Laelatu-Nehatu looduskaitseala, Laidevahe looduskaitseala ja Hiiumaa saared koos Käina lahega.

Lisaks teatas Ramsari konventsiooni sekretariaat, et Eesti ja Läti keskkonnaministeeriumid on teinud ühisotsuse Põhja-Liivi piiriülese märgala moodustamise kohta, mis on esimene Eesti-Läti piiriülene märgalakompleks. Põhja-Liivi piiriülene märgala koosneb Nigula ja Sookuninga looduskaitsealadest Eestis ja Ziemelu purvi Ramsari alast Lätis. Põhja-Liivi piiriülene märgala on maailmas kuues piiriülese staatusega Ramsari ala.

Ramsari konventsioon sõlmiti 2. veebruaril 1971. aastal Iraanis. Konventsiooniga lepiti kokku, et edaspidi pööratakse märgalade kaitsele ja arukale kasutamisele rohkem tähelepanu. Algselt veelindude elupaikade kaitseks mõeldud konventsioon on muutunud leppeks, mis kaitseb vett kui üht olulisemat ressurssi. Ramsari konventsiooni alusel kaitstavate oluliste märgalade pindala kogu maailmas on 1 miljon 530 000 km2. Arvuliselt on selliseid märgalasid 1713 (www.ramsar.org/).

 

Allikas: Riikliku Looduskaitsekeskuse 11.03.08 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.