Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toetusraha toob küladesse uued kaevud ja puhta vee (2008-03-07 08:01:52)

 

Kaevude rahastamine: kolmandik toetuse taotlejalt, ülejäänu riigi ja valla poolt…

 

Siseministeeriumi poolt mullu Võrumaal algatatud külade joogiveeprobleemide lahendamise toetusprogramm on praeguseks aidanud üle 160 perel endale uue veevärgi rajada. Tänavu käivitub programm üle Eesti ning tõotab teha lõpu juba tuhandete majapidamiste igapäevastele veeprobleemidele.

 

Siseministeeriumi regionaalpoliitika büroo juhataja Ene Padriku sõnul näitas mullu Võrumaal korraldatud katseprojekt, et nii inimeste kui ka omavalitsuste huvi kaevude rajamise programmi vastu on väga suur. “2,2 miljoni kroonise riigipoolse panusega saime algul plaanitud pea 90 majapidamise veeprobleemi leevendada hoopis üle160 majapidamises,” osutas Padrik.

 

Niinimetatud kaevutee-programmi raames toetab riik keskustest eemale jäävates külades uute veesüsteemide rajamist. Külaelanikud, kel kaev vana ning vee kättesaadavuse või puhtusega on probleeme, peaksid toetuse saamiseks pöörduma kohaliku omavalitsuse poole.

 

Programmi rahastamisskeemi kohaselt tuleb taotlejal omalt poolt mängu panna kolmandik uue kaevu või veetorustiku rajamise maksumusest ning riik ja kohalik omavalitsus kataksid kumbki võrdsetes osades ülejäänud kaks kolmandikku kuludest.

Omafinantseering üle jõu

 

Mullu sügisel rajasid Mõniste valla Kuutsi külas toetusrahade abil endale korraliku veevarustuse kolm peret. Taimo Kasuk nentis, et kuigi riik ja vald toetasid tööd kokku 100 000 krooniga, tuli omafinantseeringu raames antud summast pool veel juurde panna. “Ainuüksi kaevu puurimine läks maksma 130 000 krooni, lisaks veel trasside rajamine,” rääkis ta, nentides, et vaatamata toetuse saamise võimalikkusele ei pruugi paljud sellest abi saada, sest omafinantseering käib lihtsalt üle jõu.

 

Toetuse piirmäärad suuremaks

 

•• Sel aastal üle Eesti käivituva kaevutee-programmi maht küündib veidi üle 33 miljoni krooni.

•• Riigi ja kohaliku omavalitsuse poolsele n-ö kaevutoetusele on kehtestatud ka ülempiir. “Ühe elamu veesüsteemi uuendamisel on see 50 000, kahe elamu puhul 70 000,” tõi Ene Padrik esile ja lisas, et sel aastal on plaanis piirmäärasid tõsta, sest need on osutunud ebapiisavaks.

•• Kui palju täpsemalt on meil puhta joogivee kättesaadavuse probleemidega majapidamisi, peaks omavalitsustelt tuleva tagasiside põhjal selguma lähinädalail. Padriku hinnangul küündib selliste majapidamiste hulk üle Eesti mitmete või isegi kümnete tuhandeteni.

 

Allikas: www.epl.ee Ulvar Käärt 7.03.08

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.