Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Õite paarisarvu ei pea vanamoodsalt suhtuma (2008-03-07 00:58:48)

 

Kui vanasti oli kombeks elavatele paaritu ja igavikku läinutele paarisarv lilli kinkida, siis nüüd võib sellest vanast mõtteviisist üle vaadata – pigem tunda lilledest rõõmu, kui analüüsida kinkija tagamõtteid.

 

Naistepäeva saabudes ootavad ka tänapäeva neiud-naised, et neid tunnustatakse ja lilleõiega meeles peetakse. Tavaliselt antakse lilli tänuks või õnnitlemiseks, aga mõnikord võiks neid kinkida ka lihtsalt meelespidamiseks.

 

Iga kevadine lill on kaunis ja pakub saajale rõõmu hinnast olenemata.

 

Tänavu on lõikelilled eriti odavad: nartsiss maksab kolm krooni, tulp neli ja Eestis kasvatatud Laheotsa roos kuus krooni.

 

Lillede kinkimise komme võiks olla meie tormakas ja pingeterikkas igapäevaelus meeldiv vaheldus. Lillede kinkimine on kui hea tahte avaldus – see on sõnum, et olete kinkija arvates ilus, kaunis, ihaldusväärne, heatahtlik, abivalmis, tähelepanelik, sõbralik, kaastundlik, töökas, hoolitsev, hooliv, tubli, mõistev ja tore (töö)kaaslane või olete talle muul erilisel põhjusel silma hakanud.

 

Kui mees ulatab naisele lille, siis on see selge sõnum, et ta avaldab oma lugupidamist ja tähelepanu. Tähendust ei pea ilmtingimata otsima.

 

Meie kultuuriruumis sobib kinkida kõiki lilli nii lõike- kui ka potilillena. “Lillede keeles” saab rääkida aga vaid siis, kui mõlemad osapooled seda oskavad.

 

Varem arvati, et punase roosi kinkimine tähendab armastust, valge sümboliseerib puhtust ja kollane innukust. Kollane tulp viitab lootusetule armumisele, orhideega saab jätta sügavat muljet, iiris tähendab inspiratsiooni, valge nelk mälestust. Seejuures kallasid ja liiliaid peeti ainult kalmulilledeks.

 

On väga südamlik, kui olete uurinud, missugused on saaja lemmiklilled, aga psühholoogina usun ma, et kui kink tuleb heast südamest, pole lille liigil, suurusel ega värvil üldse tähtsust.

 

Võõrkeeles kõneldes peavad mõlemad osapooled seda keelt valdama ning seepärast ei maksa kingitud lillest ja selle värvist mingit tähendust ega sõnumit otsida, kui te ei ole kindel, kas kinkija selle lille valikuga üldse erilist sõnumit edastada tahab. Tundke rõõmu igast õiest ilma tagamõtteta, ka õite paarisarvu pole mõtet vanamoodsalt suhtuda!

 

Mõni õis kutsub esile kauneid mälestusi Kui lähedasele teadlikult lille valida, võiks näiteks võtta sama liiki lille, mis talle varem on väga meeldinud, on seotud mõne kauni mälestusega või on tema lemmiklill. Sama liiki lille, näiteks pruudikimbus olnud lille kinkimine võib kauneid mälestusi esile kutsuda ja sellega psühholoogilist tuge anda. See omakorda aitab elustada kinkija kauneid mälestusi ning nii olete leidnud parima viisi hea ja kauni meenutamiseks.

 

Lille kinkimiseks valige selline hetk, mil kingi vastuvõtjal oleks selleks aega. Võtke lill aegsasti pakendist välja ja selle kätteandmisel leidke sinna juurde mõni kaunis sõna või koguni luuletus.

 

Tiina Kilkson, OÜ Kiltina psühholoog

 

Allikas: www.linnaleht.ee 7.03.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.