Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soomaa rahvuspargi luhtadele tuleb juba suvel veel 60 mägiveist (2008-03-06 07:25:01)

 

Uued veised aitaks korras hoida üle poole tuhande hektari rahvuspargi luhtadest.

Looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regioon plaanib tänavu jaanuaris Taanist Soomaale toodud veerandsajale šoti mägiveisele veel 60 lisaks osta, et asuda nende abil rahvuspargi väärtuslikke luhaniitusid hooldama.

 

Regiooni seire- ja teadustöö spetsialist Gunnar Sein ütles, et kui korraga nii suures koguses noori mägiveiseid müüva ettevõtte leidmisega probleeme ei teki, on loomad juba selle suve lõpuks Soomaal kohal.

 

Veised aitavad linde

 

Nagu esimeste mägiveiste puhul antakse ka uued loomad kohalikele elanikele ja ettevõtjatele tasuta kasutada. Seda tingimusel, et loomi karjatatakse Soomaa rahvuspargi piiresse jäävatel luhtadel ning samuti tuleb kogu veistele talviseks söögipooliseks olev hein luhtadelt varuda. Luhaniitude hooldamine on hädavajalik seal pesitsevate ja toitumas käivate kaitsealuste linnuliikide pärast. “Kaitsealustest ja haruldasematest kurvitsalistest on luhad elu- ja pesitsuspaigaks nii rohunepile kui ka rukkiräägule.

 

Lisaks must-toonekurgedele on luhad oluliseks toitumiskohaks ka väike- ja suur-konnakotkastele,” tähendas Sein, märkides, et nii ongi konnakotkad oma pesad peaasjalikult just luhtade serva rajanud.

Üldse on Soomaal selliseid poollooduslikke niite, mille jõed suurvee ajal ehk niinimetatud viiendal aastaajal üle ujutavad, ligikaudu 2000 hektarit. “Kui jõuaksime neist 1500 hektarit hooldada, oleks väga hea,” ütles Sein, kelle sõnul suudaks 85 looma korras hoida üle 500 hektari luhtasid.

 

Allikas: www.epl.ee Ulvar Käärt 6.03.08

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.