Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taimesegu ravib nahka (2008-03-05 01:24:57)


Mett ja eri ravimtaimi omavahel segades saab lihtsate vahenditega valmistada tervislikke taimseid iluravivahendeid, mis hoiavad naha, juuksed ja küüned tervete ja säravatena.

 

Kodus valmistatud iluravivahendid pakuvad alternatiivi või täiendavad poes müüdavat kosmeetikat. Lisaks edendame ise toitesegusid tehes säästlikku mõtlemist.

 

«Ravimtaimede ja meega on juba kaugetest aegadest tervist parandatud,» nendib fütoterapeudi haridusega ravimtaimekasvatustalu perenaine Tiiu Väinsaar.

 

23-aastane Birgit Vahtramäe katsetab meeleldi kodus eri maskidega – ühelt poolt on tore ise mitmesuguseid segusid teha, teisalt on tulemus looduslik ja seega ka tervislik. «Olen proovinud teha näiteks õuna-meemaski ja kohviga koorimise maski,» räägib neiu, kelle sõnul ergutab mask näonahka, nii et pärast maski mahavõtmist on tükk aega värske tunne.

 

Ravimtaimede ja meega võib haigusi ennetada, kuid ka vigu siluda, näiteks ületöötamisest või pidutsemisest kurnatud nahka värskendada. Organismi tugevdamiseks ja turgutamiseks suurte füüsiliste pingete korral annab hea tulemuse tavaline meevesi või ka ainult mee söömine. Päevane kogus oleks sellisel puhul 3 sl mett või 1 kl meevett, kus on vees lahustatud 2 sl mett.

 

Samuti soovitab ravimtaimekasvataja teha kaks korda aastas organismi puhastuskuuri, mõjutades kas maksa või neere. Selline tegevus korrastab ainevahetust ja vereringet ning annab uue sära nahale ja silmadele.

 

Igaühele oma taim

Maksa ja vere puhastamiseks sobib kõige paremini võilillejuur, head on ka juursiguri juur, saialill, raudrohi. Neerudele teeb head võililleleht, raudrohi, kaseleht, linnurohi, kanarbik, orasheinajuur. Ennetavad puhastuskuurid tehakse tavaliselt aprillis ja novembris, kuuri pikkus on 14 päeva ja selle aja jooksul juuakse valitud taimeteed vähemalt 1,5 l päevas.

 

Inimestel on eri nahatüübid ja seepärast sobivad neile ka eri taimed. Kuivale nahale soovitatakse teekummelit, saialille, kaselehte, aaskannikest, aasristikut, normaalsele nahale kõlbavad kõik kuiva naha taimed, aga ka pärnaõied, nõges, rosmariin, kibuvitsaõied, salvei, vaarikalehed. Rasvase naha puhul kasutatakse lavendlit, paiselehte, kassinaerist, münte, teelehte, kortslehte, raudrohtu, liivateed ja võilille.

 

Allergikutele ei sobi

Kodus saab teha ka näo auruvanni. Pange pesukaussi 10–20 g kuivi või 100–200 g värskelt peenestatud ürte ja valage peale 2–3 l keeva vett. Seejärel tõmmake rätik üle pea ja pesukausi ning olge 5–10 min auru sees. Kuivale, õrnale nahale sobib näiteks peotäis kummelit, väsinud ja halli nahka ergutab rosmariin või nõges, rasvasele nahale passib raudrohi või liivatee.

 

Tänapäeval on paljud inimesed allergilised ja seetõttu tuleb taimede ja meega ettevaatlik olla. «Näiteks kui teile on öeldud, et olete allergiline pujule, mis on korvõieliste sugukonnast, olete tõenäoliselt allergiline ka teistele selle sugukonna taimedele, nagu näiteks raudrohi,» räägib Väinsaar.

 

Mee suhtes allergilised ei tohi päris kindlasti mett ega meetooteid sisse võtta ega peale määrida.

 

Taimemaskid

Aedviljad tuleb riivida pudruks, ravimtaimedest keeta kange tee – 1 sl droogi 1 kl keeva vee kohta. Maski aineosad omavahel segada ja kanda näole. Hoida peal 15–20 min ja pesta maha leige veega. Loputada külma veega.

 

Õunamask kuivale nahale

• 1 õun

• 1 sl mett

 

Kollane mask kuivale, õrnale nahale

• 1/2 sl kummelit

• umbes 1 sl munakollast

• 2 tilka mandliõli

 

Linaseemnemask akne raviks

• 2 sl linaseemneid

• 1 sl kummelit

• 1/4 dl vett

Lina ja kummel jahvatada jahuks. Kallake segu potti ja lisage vesi, kogu aeg segades. Laske keema tõusta ja määrige soojalt vinnidele. Hoidke peal 10–15 min. Peske maha jaheda veega.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 5.03.08, Stina Eilsen.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.