Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lilleaed saab alguse päikseliselt aknalaualt (2008-03-05 00:38:25)

SEEMNEAEG

Suvelilled, maitsetaimed ja kurgid-tomatid on just praegu paras aeg mulda pista. Ikka toas, sest väljas on veel vähe külmavõitu ja viimastel päevadel ka lumi laiutamas.

 

Lillede ja köögitaimede ettekasvatamine toas on jõukohane tegelikult kõigile. Vähemalt nii kinnitavad spetsialistid. “Taimed vajavad idanemiseks sooja kasvukohta. See tähendab, et temperatuur peab olema üle 20 kraadi,” ütleb Selteret OÜ jaemüügi juht ja aednik Maris Paalvelt. “Enamasti on aknalaud aga jahedam koht. Selleks, et seeme korralikult idaneda võiks, tuleb külvatud seemnetega potid või kassetid asetada radiaatori või ahju lähedusse, kuni seeme on tärganud.”

 

Maris Paalvelt soovitab selleks, et niiskus seemnetele ühtlaselt jaguneks, katta külvikastid alguses ajalehega. Pärast idude kerkimist tuleb külvianum panna aknalauale või mujale valgusrikkasse kasvukohta, et taimed saaksid piisavalt valgust ega veniks välja. “Taimed võib külvata ka kohe spetsiaalsetesse kassettidesse, üks seeme ühte kassetti. Kassetid on kauplustes müügil,” räägib Paalvelt.

 

Seeme vajab sooja Mõnikord jäävad seemned vaatamata toaaedniku püüdlustele siiski idanemata. Paalvelti sõnul on põhjus tavaliselt selles, et seemned külvatakse liiga jahedasse või liiga sügavale mulla alla. “Seeme tuleks katta mullakihiga, mis võrdub kolmekordse seemne läbimõõduga,” selgitab Paalvelt. “Imepeenikest seemet, näiteks begooniat, mullaga katma ei peagi.

 

Ette tuleb ka seda, et juba tärganud taimed jäetakse liiga pimedasse ja nad venivad välja.” Paalvelti sõnul on tootjad teinud koduse-tubase taimekasvatamise inimestele hästi lihtsaks. Näiteks on saadaval keraamilised taimepotid, kuhu on juba lisatud erinevade maitsetaimede seemned ning muld. “Inimesel on vaid üks ülesanne – muld potti asetada, sinna seemned külvata ja kasta. Selline kaunis keraamiline pott on köögi ehteks ja samas on sealt hõlbus otse toidule ka maitserohelist peale lõigata.

 

Keskkonnasäästliku inimese jaoks on olemas ka turbapotid, milles kasvanud taime saab öökülmade möödudes kohe koos potiga aeda uuele kasvukohale istutada,” lisas ta. Merike Kungla.

 

Vastab Selteret OÜ jaemüügi juht Maris Paalvelt:

 

* Mis taimi tasub rõdul või aknalaual ette kasvatada?

Petuuniat, kressi, rõdutomatit, salveid, begooniat. Kui on aga vaid paar rõdukasti, siis võib aprillis poest kassetiga osta juba valmis noortaimed.

 

* Milliste seemnete külvamiseks on viimane aeg?

Praegu on aeg külvata paprika ja tomati seemneid. Meie seemnelettidel leidub üle paarikümne sordi tomateid. Peale Euroopas tuntud sortide on esindatud ka meie oma sordid,

näiteks “Malle”, “Koit”, “Visa”, “Varto”, “Vilja”, “Valve” jt. Kellel ei ole kasvuhoonet, võib aga osta ka toatomati või rõdul kasvatamiseks rippuva tomati seemet.

 

* Mida uut ja põnevat võib seemnepoest leida?

Näiteks ripp-petuunia seemneid amplis kasvatamiseks. Ja ka lihavõtte muruseeme kaunis pakendis koos mullaga. Lihavõttemuru tuleb külvata maha nädal enne lihavõtteid. Lisaks on saadaval erksates värvides varjutaime sultan-lemmaltsa sordi seemned, nende külvamiseks on ka praegu viimane aeg.

 

Allikas: www.linnaleht.ee.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.