Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmaennustajad ei näe tänavu ka märtsis Eestisse talvepakast tulemas (2008-03-04 07:20:15)

 

2008. a. veebruar oli üks aegade soojemaid, kuid mitte rekordiliselt soe talvekuu.

Merike Merilain EMHI ilma-prognooside osakonnast tähendas, et praeguse seisuga pole märtsiski enam talvepakast oodata. “Praegu pole küll näha, et kuskilt üldse pakast tuleks,” märkis Merilain, meenutades seejuures, et näiteks 2005. aastal kujunes märts ainukeseks õigeks talvekuuks.

“Kui käesolev nädal tõotab lörtsi- ja lumesajuga veel veidi talvisem tulla, siis pärast seda läheb jälle soojaks,” lisas ta.

 

Kui meie põhjanaabritel kujunes tänavune veebruar viimase saja aasta kõige soojemaks, siis Eestis potsatas tuisukuu keskmise õhusoojuse poolest aastasaja lõikes väärikale pronksikohale. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmavaatluste osakonna spetsialisti Külli Loodla sõnul kujunes veebruarikuu keskmiseks õhutemperatuuriks 1,2 soojakraadi. “Soojemad on olnud vaid 1989. ja 1990. aasta veebruar, kui kuu keskmised temperatuurid küündisid vastavalt 1,4 ja 2,4 pluss-kraadini,” ütles Loodla.

 

Kuus ja pool kraadi soojem

Tavaliselt jääb aga tuisukuu keskmine õhutemperatuur 5,7 pügalat nullist allapoole. “Seega  oli seekordne veebruar lausa kuus ja pool kraadi normaalsest soojem,” märkis Loodla, meenutades ühtlasi, et näiteks eelmisel aastal oli vastlakuus keskmiselt pea kümme kraadi külma.

 

Lisaks erakordsele soojusele möödus tänavune veebruar tavatult rohkete sademete saatel.

Tavapärase paarikümne millimeetri asemel puistas ilmataat taevast hoopis kuue sentimeetri jagu sademeid. Peaasjalikult oli üllatavalt suur sajuhulk tingitud lakkamatust vihmast. Ilma köögipoolt hästi tundva Merilaini kinnitusel tõid tavatu veebruarisoojuse meile katkematult Atlandi ookeanilt puhunud lõuna- ja loodetuuled, mis ei lasknud jäisematel arktilistel õhumassidel siia tulla.

 

“Tavaliselt veebruarikuus Atlandi tsüklonid enam nii aktiivsed pole, kui need olid sel aastal. Varasemast ei mäletagi, et sel ajal oleks Kesk- ja Lääne-Euroopas nii palju pahandust teinud torme olnud,” tähendas Merilain, lisades, kuna pidevalt kallas vihma, möödus tänavune tuisukuu ka suurema korraliku tuisuta.

 

Allikas: www.epl.ee 4.03.08 Ulvar Käärt


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.