Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Saaremaal poolsajandi kõige soojem talv (2008-03-04 01:57:58)


Tänavune talv Saaremaal on ilmavaatlejate kinnitusel viimase poolsajandi kõige soojem nii keskmise temperatuuri kui soojaperioodi pikkuse järgi. “Sellist talve mina küll ei mäleta, nii sooja talve pole minu eluaja jooksul küll olnud,” kinnitas Pöide ilmavaatleja Ernst Soo (66). “On olnud küll üksikuid soojasid talvekuid, ent et nii pikalt on sooja pidanud, seda pole küll olnud.”

 

Soe terves Eestis
Ka Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptik Taimi Paljak sõnas, et tänavune talv on olnud harukordselt soe mitte ainult Saaremaal, vaid terves Eestis.

“Meil on andmeid alates 1989. aastast ja keskmise temperatuuri poolest pole nii sooja talve selle aja jooksul olnud,” ütles Taimi Paljak. “Viimase kolme kuu keskmine on olnud ligi seitse kraadi kõrgem kui tavaliselt. Kui näiteks Vilsandil ja Sõrves on keskmisel talvel olnud temperatuur vastavalt miinus 3,3 ja 3,4, siis tänavu on keskmine pluss 2,8 ja 2,6. Kolme kuu keskmist arvestades on tänavune talv Eesti mastaabis viimaste aastakümnete kõige soojem.”

Tähtis naistepäev
Ilmavaatleja Ernst Soo sõnul on loodus talvekuude kohta üllatavalt elav. “Sarapuu õitseb, pajudel on urvad, lilledel on pead väljas…,” loetles ta. “Natuke enneolematu asi küll ja kardan, et äkki võib selline ilmastiku vingerpuss takkapihta veel pahandust teha. Peab naistepäeva ära ootama, sest selle päeva ilmast sõltub palju. Ka praegune ilmaprognoos ütleb, et veel võib kõiksugu asju tulla. Näiteks mäletan 1979. aastat, kui vahetult enne naistepäeva tuli 20 kraadi külma. Samas ütleb sisetunne, et karmi ilma tänavusel talvel enam ei tule ja suuri ilmamuutusi ette näha pole. Päike käib juba kõrgelt ja see on piisav tagatis, et kevad on käes.”

Ernst Soo kinnitusel võib kuu keskel pisut külma tulla, kuid miinuskraadid ei ole siiski suured.

 

Allikas: www.meiemaa.ee 4.03.08, Oliver Rand.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.