Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Koos lumega sajab palju baktereid (2008-03-03 00:23:44)

 

Imeilusad lumeräitsakad, mis talvepäevil taevast laskuvad, sisaldavad endas ka väikest üllatust. Tuleb välja, et lumehelveste sees peidavad end vägagi sageli pisikud.

Lumehelbed, nagu ka vihmapiisad, tekivad kõrgel külmas taevas, kus selleks, et õhuniiskus kondenseeruma saaks hakata, on vaja pisikesi ainetükikesi, millele veemolekulid hakkaksid kinnituma. Nüüd tuleb värskest uurimistööst välja, et üllatavalt suur hulk neid niinimetatud kondensatsioonituumi kujutab endast baktereid. Ja mitte lihtsalt baktereid, vaid üsna tihti ka niisuguseid baktereid, kes taimedel haigusi põhjustavad.

Brent Christner Louisiana Ülikoolist ja ta kolleegid uurisid Antarktikast, Prantsusmaalt, Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast kogutud lumeproove ja kirjutavad tulemustest ajakirjas Science. Mõnedes proovides ulatus bakterite osa kondensatsioonituumade seas lausa 85 protsendini.

Enim oli baktereid Prantsuse lumes, järgnesid Ühendriigid ja Kanada ning suhteliselt bakterivaesed olid Antarktikas alla sadanud lumehelbed. Kõige levinumaks bakteriliigiks osutus
Pseudomonas syringae, mis põhjustab haigusi nii mõnelgi taimeliigil, sealhulgas tomati- ja oataimel.

Allikas: http://www.horisont.ee/node/415 1.03.08 / Randolph E. Schmid, Yahoo! News. Study shows bacteria are common in snow.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.