Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Samm edasi hoidlamajanduses (2008-03-02 03:18:01)

 

 

2007. aasta lõpus rekonstrueeriti Polli aiandusuuringute keskuses puuviljade pikaajaliseks säilitamiseks ja uuringuteks uued puuviljahoidlad. Maaülikooli 8,9 miljoni kroonine investeering tähendab suurt sammu Eesti hoidlamajanduses, kus seni on halbade tingimuste tõttu küündinud kahju 6–20%-ni.

 

Kolm hoidlakambrit kogumahuga 195 t on Eestis esimene taolise tehnoloogiaga hoidla. Soojustatud tarinditega õhutihedaks muudetud hoidlates on võimalik jälgida üldist ja konteinerisisest temperatuuri, mis annab parema ülevaate jahutamisest.

 

Jälgida saab ka relatiivset õhuniiskust ja mõõta saadustest eralduvat veekogust. Rajatud jahutussüsteem tagab saaduste kiire jahutamise, võimaldades hoidlakambrite täitmise viie päeva jooksul.

 

Kontrollitud atmosfääri süsteem tagab hoidlakambrites soovitud hapniku ja süsihappegaasi sisalduse, mis takistab saaduste hingamist ja laohaiguste arenemist

 

Eestis kasvatavate puuvilja- ja marjasortidele sobilike säilitusrežiimide uuringuteks kontrollitud atmosfääris loodi katsekambrite jahehoidla 15 kambriga. Hoidlate ja katsekambrite säilitusrežiimidel hoiab silma peal ja seda juhib arvutisüsteem, mis annab hea võimaluse uurida puuviljade säilivust ja teha õigeid valikuid sordiaretuses.

 

Rajati ka jahehoidla puuviljade ja marjade lühiajaliseks hoiustamiseks. Marjade säilivusaja pikendamiseks loodud tehnoloogia kujutab endast kaubaalusel olevate saaduste isoleerimist kilega ja sobiliku gaasilise säilituskeskkonna loomist ja jälgimist. See annab võimaluse pikendada marjade kaubastamisperioodi.

 

Häid tulemusi säilivusaja tõstjana ja saaduste kvaliteedi hoidjana on kontrollitud atmosfääris säilitamine näidanud ka köögiviljadel.

 

Kontrollitud atmosfääri tehnoloogia uuringute eesmärgiks on leida soovitused tootjatele kaalutud investeeringute tegemiseks.

 

Valmimas on ka istikuhoidla kogupinnaga 290 m2. Siis paranevad oluliselt tingimused istikute talviseks pookimiseks ja hoiustamiseks. Hoidlakompleksi edasisel arendamisel panustab maaülikool tervikliku aiasaaduste säilitustehnoloogiate arenduskeskuse loomisele.

 

Selle peamiseks eesmärgiks on õppe-, teadus- ja nõuandetegevuse parandamine ning koostöö tugevdamine ettevõtjatega.

 

Hoidlakompleksi rajatakse ka sügavkülmhoidla ning vanad mahlatootmise ruumid kohandatakse aiasaaduste väikesemahuliseks töötlemiseks. Töötlemiskompleks võimaldab väärindada Pollis toodetud puuvilja- ja marjasaadusi, koguda infot aretatavate sortide töötlemiseks sobivuse kohta ning algatada laialdasi toidu kvaliteedi, töötlemistehnoloogiate uuringuid.

 

Oluline on koostöö ettevõtjatega tootearenduse ja lisaväärtuse loomisel, mis on edasiseks sammuks kodumaiste aiasaaduste konkurentsivõime parandamisel.

 

Uko Bleive, Polli aiandusuuringute keskuse projektijuht.

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 28.02.08.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.