Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põhjapool kasvavad taimed kaotavad soojenemise tõttu süsinikku (2008-03-01 05:21:40)

 

Uue rahvusvahelise uuringu kohaselt võib ülemaailmne soojenemine põhjustada põhjapoolsetes piirkondades kasvavatel taimedel peamise ehitusmaterjali – süsiniku vähenemist.

 

Jaanuarikuu ajakirjas Nature avaldatud artiklis uuritakse atmosfääri süsinikdioksiidi kontsentratsiooni ja põhjapoolkera ökosüsteemides salvestunud CO2 koguseid viimase 20 aasta jooksul.

 

Laialt on levinud arusaam, et kliima soojenemine on suurendanud taimede produktiivsust, võimaldades neil atmosfäärist üha rohkem süsinikku omandada. Kuid Piao Shilongi (National Scientific Research Centre, Prantsusmaa) hinnanguil ei arvesta see teooria hooajalisi varieeruvusi. Soojemate sügiseste ilmade korral toimub taimedes respiratsioon efektiivsemalt kui fotosüntees.

 

Teadlased leidsid, et põhjapoolsetes ökosüsteemides kaotavad taimed soojadel sügistel ligikaudu 90% kevadel omastatud süsinikdioksiidist.

Kui tulevikus toimub sügisene soojenemine kiirema tempoga kui kevadine, väheneb põhjapoolsete taimeliikide süsiniku omastamine varem kui seni arvatud.

 

Kui nii respiratsiooni kui ka fotosünteesi mõjutab positiivselt soojem ilmastik, siis madalam päikese intensiivsus, sademete vähesus ja taimede madalam tundlikkus temperatuuride suhtes soodustavad sügiseti respiratsiooniprotsesside intensiivsuse kasvu.

 

Zhang Chengyi, (Meteorology Administration's National Climate Centre, Hiina) sõnul on tegemist täiesti uue seisukohaga globaalse süsinikuringe osas, ent süsiniku sügisest kadumist taimedest peab veel täpsemalt uurima. Samuti pakub Zhang, et taimed võivad üha soojeneva kliimaga kohaneda ning hakata ka sügisel rohkem süsinikku omastama.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.SciDev.net

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.