Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsaseaduse muudatused soodustavad metsade majandamist (2008-02-29 11:38:39)


Keskkonnaministeerium on ette valmistanud metsaseaduse muudatuse eelnõu, mis kaotab metsa uuendamisel tagatisraha nõude ja muudab metsamajandamiskavade koostamise soovituslikuks.

„Eelmise aasta 1. jaanuaril jõustunud metsaseadus muutis mitmeid varem kehtinud põhimõtteid," ütles Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Marku Lamp. „Muudatuste mõju ei olnud võimalik enne seaduse rakendumist ette näha, kuid nüüdseks on ilmnenud vajadus teha mõned täpsustused, muudatused ja täiendused, et tagada kõikide metsapoliitika eesmärkide täitmine."

Kavandatavad seadusemuudatused mõjutavad eelkõige erametsaomanikke, kuid kaudselt ka metsamajandajaid, metsakorraldajaid ning metsandusega seotud ametnikke. Näiteks näeb eelnõu ette metsaomaniku vabastamise senisest metsa uuendamise tagatisraha tasumisest.

Ühe muudatusena on kavas loobuda metsamajandamiskava kehtestamise kohustusest. „Praegune kord sunnib metsaomanikke kuude kaupa ootama luba metsateatise esitamiseks, juhul kui nende metsamajandamiskava on kehtestamata," selgitas Lamp. See takistab tavapärast metsade majandamist (ligikaudu 2/3 erametsadest on kasutusest väljas) ning suurendab bürokraatiat.

Metsamajandamiskavade koostamine on tulevikus metsaomanikule vabatahtlik, samas riik toetab nende koostamist SA Erametsakeskuse kaudu. Riigi jaoks on olulised metsainventeerimise andmed, mille kohustuslikkus metsaressursist ülevaate saamiseks säilib.

Metsaseaduse eelnõu ei muuda metsapoliitika üldpõhimõtteid, endiselt on riigile oluline põlise riigimetsamaa senises mahus säilitamine ning metsanduse pikaajaliste protsesside kavandamine.

Keskkonnaministeerium kaasas metsaseaduse muutmisse Eesti Maaülikooli, Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse, Eesti Erametsaliidu, Eestimaa Looduse Fondi, Eesti Metsatööstuse Liidu, Riigimetsa Majandamise Keskuse, Riikliku Looduskaitse Keskuse, Erametsakeskuse,
Keskkonnainspektsiooni esindajad, kes esitasid hulgaliselt ettepanekuid.

Metsaseaduse muutmise eelnõu on saadetud e-õiguse kaudu kooskõlastamisele. Lõpliku sõna muudatuste osas ütleb Riigikogu.

Metsaseaduse muutmise eelnõu on üleval E-õiguses aadressil
http://eoigus.just.ee/?act=10&subact=1&ESILEHT_W=212229.

Lisainfo: Marku Lamp, keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja, tel 626 2920; Brita Merisalu, keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, tel 626 2908, 527 6851, e-post brita.merisalu@envir.ee.

 

Allikas: keskkonnaministeeriumi 29.02.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.