Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestis väljastatake esimene EÜ ökomärgise kasutusõigus (2008-02-29 11:37:20)

 

Teisipäeval, 4. märtsil sõlmib Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokekus (ITK) AS-ga Eskaro Eesti esimese Euroopa Ühenduse (EÜ) ökomärgise kasutusõiguse lepingu.

Leping annab AS-ile Eskaro õiguse kasutada keskkonnasõbralikku tunnusmärki laevärvil Primo 2. „Tegemist on ettevõttele väga olulise tunnustusega ja loodan, et see innustab ka teisi tootjaid keskkonnasõbralikke tooteid arendama,” ütles Keskkonnaministeeriumi abiminister Rita Annus.

Ökomärgise kasutusõiguse lepingu allkirjastavad teisipäeval, 4. märtsil kell 11.00 AS Eskaro tehases, Maardus ITK direktor Leo Saare ja AS Eskaro juhataja Eduard Štivelman. Pärast seda tutvustab vastne ökomärgise omanik ka toodet ja tootmisprotsessi, mille eest tunnustus saadakse. Ajakirjanikud on üritusele oodatud.

Lille kujutav ökomärgis annab tarbijale kinnituse, et toode või teenus on tema tervisele vähem kahjulik ning et sellel on väiksem keskkonnamõju kui teistel samaotstarbelistel toodetel või teenustel.

Ökomärgise väljaandmise aluseks on kindlad kriteeriumid, mis on kehtestatud Euroopa Komisjoni otsusega. Need kehtivad kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides. Kriteeriumite väljatöötamisel võetakse aluseks toote keskkonnamõju alates toormest kuni jäätmete kõrvaldamiseni. Kriteeriumid vaadatakse teatud ajavahemiku (3-5 aasta) jooksul üle.

Praeguseks üle Euroopa tuntud EÜ ökomärgis võeti kasutusele 1992. aastal. Ökomärgise kasutusõigus Euroopas on üle 500 tootjal. Suurim arv selle märgisega tooteid ja teenuseid on registreeritud Itaalias, Prantsusmaal, Taanis ja Saksamaal. Populaarseimad valdkonnad on tekstiilitooted, turism, (nõude)pesuvahendid, pehmepabertooted ning värvid ja lakid. Ökomärgist ei anta toiduainetele, jookidele ega farmaatsiatoodetele. Ka Eesti poelettidel võib leida EÜ ökomärgisega tekstiilitooteid, määrdeõlisid, põrandakatteid ning paberit.

Ökomärgis on kõige rangem keskkonnamärgis, mille andmise üle otsustab kolmas osapool (st asutus, kes haldab märgise süsteemi). Eestis jagab ökomärgise kasutusõigust Keskkonnaministeeriumi Info-ja Tehnokeskus.

Ökomärgise kohta vaata lisainfot Info-ja Tehnokeskuse kodulehelt: http://www.keskkonnainfo.ee/ettevote/margis.

Lisainfo: Hedi Leomar, keskkonnaministeeriumi info-ja tehnokeskuse EMAS ja ökomärgise peaspetsialist, tel 673 7596, e-post hedi.leomar@ic.envir.ee; Brita Merisalu, keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, tel 626 2908, 527 6851, e-post brita.merisalu@envir.ee.

 

Allikas: keskkonnaministeeriumi 29.02.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.