Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rahvusvaheline polaarpäev vaatab miljon aastat tagasi (2008-02-28 12:24:41)

Mullu märtsis alanud rahvusvahelise polaaraasta 2007-2008 raames peetakse tänavu 12. märtsil rahvusvahelist polaarpäeva, mis keskendub viimase miljoni aasta jooksul toimunud kliimamuutustele.

Rahvusvahelise polaarpäeva teema on „Muutuv maailm: minevik, olevik ja tulevik”.

“See tähendab, et teadlased keskenduvad polaarpäevale pühendatud aruteludel muutustele geoloogilises ajas, täpsemalt viimase miljoni aasta jooksul toimunud jääaegadele ning jääaegadevahelistele perioodidele,” ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor Jaan Saar. “Näiteks käsitlevad sel puhul peetavad ettekanded ookeani ja atmosfääri vahelisi tsükleid, mis muudavad kliima regionaalseid erinevusi kümnendite ja sajandite skaalal. Nende protsesside mõistmine aitab selgitada ka viimase aja kliimamuutusi.”

Saare sõnul talletavad just polaarregioonide kilomeetrite paksused jääväljad olulist teavet kliimamuutuste kohta. “Põhja- ja lõunanaba on kui külluslikud arhiivid ning infoallikad, kuhu on kokku pakitud teave maakera miljonite, tuhandete ja sadade aastate taguse mineviku uurimiseks,” märkis Saar. “Näiteks võib jääst leida infot varasemate süsihappegaasisisalduste kohta.”

Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni eestvõttel välja kuulutatud polaaraasta teaduslik programm tähistab uut lähenemist polaarteadustes, keskendudes varasemast rohkem teadustevahelisele uurimistööle ja ühildades füüsikat, ökoloogiat ja sotsiaalteadusi. Programmis osalevad enam kui 60 riigist pärit teadlased, kes viivad läbi 220 teadusprojekti kuuel uurimissuunal: polaarregioonide seisukord, keskkonna ja sotsiaalsed muutused ning nende mõju maailmale, uued väljakutsed teaduses, asukoha eelis maa sisemuse, päikese ja kosmose uurimisel ning inimmõõtme olulisus.

Maakera minevikku ning eelnevaid kliimamuutusi uurides saab paremini ennustada ja mõista praeguseid ning tulevasi muutusi, mis ei jäta puudutamata ka Eestit.

Lisainfo: Jaan Saar, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor, tel 666 0901, 509 0390.

Rahvusvahelise polaaraasta koduleht http://www.ipy.org/

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 28.08.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.