Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maailma suurim päikese-elektrijaam (2008-02-28 00:09:43)

 

Arizona osariiki USAs plaanitakse ehitada maailma suurim päikeseelektrijaam, mis hakkab elektrit tootma kuni 70 000 majapidamisele.

 

Ühe miljardi dollariline projekt näeb ette paraboolsete päikeseenergiat koguvate peeglite rajamise. Kogutud energia fokuseeritakse peeglite abil energiakogujatele. Kogutud soojust kasutatakse kuuma veeauru tootmiseks, millega pannakse käima turbiinid, kirjutas US News.

 

Päikeseelektrijaam hakkab asuma kõrbes umbes saja kilomeetri kaugusel Phoenixist. Elektrijaama nimeks saab Solana (hispaania keeles päikeseline koht). Jaama projekteerib ja ehitab Hispaania ettevõte Abengoa. Solana võimsuseks on plaanitud 280 megavatti.

 

Solana tööpõhimõte erineb oluliselt laiemalt tuntud päikesepaneelidest. Seal ei kasutata kallist räni, mille abil saab päikeseenergiast otse elektrienergiat toota. Selle asemel kogutakse energia paraboolsete peeglite abil kokku ning kuumutatakse soola, mis sulab ning annab energia üle veele. Sool on vajalik energia osaliseks salvestamiseks. Nii saab elektrit toota ka siis, kui Päike on juba loojunud.

 

Oluline teema päikeseenergia juures on toodetud elektrienergia hind. „Solanas toodetud kilovatt-tund peaks maksma 0,12–0,14 dollarit, mis on umbes 20 protsenti kallim kui meie teistes tuumakütuse, maagaasi ja kivisöega töötavais elektrijaamades toodetud elektrienergia hind,” ütles jaama tulevane omanik Arizona Public Service.

 

Esialgu võib see tunduda kallis, kuid kütus ehk päikeseenergia on tasuta. Maagaas võib aga tulevikus oluliselt kallineda või määratakse kivisöe kasutamise eest kõrgemad saastetasud. Seega on see jaam vajalik riskide hajutamiseks ning võib tulevikus osutuda odavaimaks ettevõtte käsutuses olevaks elektritootmisviisiks.

 

Allikas: Äripäev 27.02.08, Siim Sepp.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.