Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mitmekülgne puude maailm (2008-02-27 09:21:45)

 

Oma lärmaka ja “kõikvõimsa” olekuga inimkond unustab tihti enda kõrval eksisteerivate eluvormide olulisuse, eriti veel, kui nende olemasolu on olnud alatine ja vaikiv. Üheks näiteks on puud. Vahel võiksime natuke mõelda, kui palju neile võlgneme.

Internetilehekülg Treehugger avaldas hiljuti uudise uuest raamatust “Trees: a visual guide” (“Puud, visuaalne teejuht”), mille autorid on Tony Rodd ja Jennifer Stackhouse. Raamat pakub suurt valikut fotosid puudest väga erinevate ja huvitavate vaatenurkade alt ning annab sinna juurde informatiivseid diagramme puude maailma kohta mikrotasandist ökosüsteemini. Veebileht nimetab teost tõeliselt provokatiivseks vaateks inimkonna kõige väärtuslikuma liitlase ellu.

Kui hakata puude rollile mõtlema, võib leida väga palju – need taimed on olulisel kohal nii looduslikus, majanduslikus kui ka sotsiaalsfääris. Peale eluks vajaliku hapniku tootmise annavad puud meile söödavaid vilju ja ehitustoorainet; mahla, vaiku ja lehti kasutatakse isegi raviotstarbel. Puud annavad varju, takistavad mulla erosiooni ning on oluliseks elupaigaks mitmetele väikestele liikidele, nagu näiteks laululinnud.

Teiselt poolt on puudel ka visuaalne ja kultuuriline väärtus – vanu linnapuid võiks kohelda samaväärselt ajalooliste hoonetega, sest alleed ja pargid on need, mis linnad ilusaks teevad. Värvilised sügispuud on inspireerinud paljusid kunstnikke, enamik vanu pühapaiku on loodud suurte puude lähedusse. Puuliikidega on seotud palju legende ja neil on sümboolsed tähendused. Puu on paljudes vanades kultuurides olnud maailma kooshoidjaks – ilmapuuks. Skandinaavia eepose “Edda” järgi sünnib pärast vana maailma lõppu ilmapuus peidus olnud seemnest uus maailm.

Puud on mind alati hämmastanud – alates aastarõngastest, viljade tekkest ja lehtede värviliseks muutumisest kuni puukoore kunstilise struktuuri ja graatsilise kujuni. Nii, nagu iga inimene on omaette mikrokosmos, on puu omaette ökosüsteem ja maailm. Igal puul on oma ajalugu, iseärasused, ülesanne ja suhe ümbritseva keskkonnaga. Meie esivanemad määrasid igale uuele ilmakodanikule oma hingepuu, kes oli tema kaitsjaks kogu elu jooksul ning kelle eest tuli hoolitseda, nagu hoolitseks iseenda eest.

Meelde tuleb ühe sõbra ütlus – “Puud on hea kallistada, sest puu ei puikle vastu.” Samamoodi ei saa puu ka midagi teha, kui ta lihtsalt maha saetakse. Ei saa ta öelda, kui palju hapnikku ta elu jooksul tootnud on, kui paljudele kuumal päeval varju andnud või mitmeid aastaid oma võras linnupesi hoidnud. Meil võiks olla natuke rohkem austust organismide vastu, kes on meile nii palju andnud.


Kadri Kalle, Roheline Värav

Allikas: www.greengate.ee 27.02.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.