Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiapidajatel on aeg talveunest üles ärgata (2008-02-27 09:09:50)


Kogenud aiapidajad on talveunest juba ärganud ning näpud mulda pistnud. Algajadki peaksid esimesed seemned kibekähku mulda panema, et suvel lopsakad taimed aeda kaunistaksid.

 

«Praegu on kiire juba begoonia ja petuunia külvamisega, eriti rippvormidega,» kinnitas Eesti Sordiseemne ASi Tartu seemnepoe juhataja Kaire Vares.

 

Kaire Vares soovitab seemnepakkide piltidest end mitte heidutada lasta ja lugeda pigem seal kirjas olevat teavet. Et pakendite trükkimine on kallis, pannakse tihti erinevat sorti seemned ühesuguse pildiga pakendisse. Lilleseemnete pakkidel võib jälle sama sordi puhul näha erinevaid pilte – mõnel on õied suurendatud, mõnel aga paistavad pisikesed.

Taime juuri säästvad

Märtsis peaks mulda panema köögiviljade seemneid – tomatit, paprikat ja kurki, sest varakult ette kasvatatud taimed lubavad varasemat saaki. «Kurki võib ka seemnest peenrale külvata, kuid tuleb arvestada, et kurgitaim kardab öökülma. Seetõttu on seegi parem ette kasvatada,» rääkis Vares.

 

Infoportaal aiandus.ee soovitab aiasõpradel jälgida seemnepakkidel olevat teavet – seal on tavaliselt kirjas, millal mida külvata.

 

Tubastes tingimustes seemnete külvamiseks on kauplustes müügil hulgaliselt abivahendeid. «Et aiapoodides on istikukassettide valik üsna suur, tuleks seemned algul väiksemahulistesse kuubikutesse panna ning istikud vastavalt juurestiku kasvule suurematesse kassettidesse ümber tõsta,» soovitab Eskla.

 

Kaire Vares näitab ettekasvatusplaate, kus olenevalt augu suurusest on ruumi 77–112 taimele. Need tuleb enne seemnete külvamist mullaga täita ning suurema juurestikuga taimed saab sealt istutada juba näiteks loodussäästlikku turbapotti. Viimasega saab taime juuri kahjustamata ka mulda torgata, kus turbapott niiskusega laguneb.

 

Kui mullaga jändamine tundub tüütu, võib poest osta turbatabletid, mis olenevalt suurusest maksavad üks-kaks krooni. Selles on kõik taime kasvuks vajalik sees olemas.

 

«Turbatabletiga on mugav toimetada, kuid seda oskavad küsida ainult teadlikud inimesed – kui inimene turbatableti ära proovib, kasutab ta seda ka järgmisel aastal,» lausus Vares.

 

Turbatablett tuleb esmalt panna vette ning üsna lühikese aja möödudes on see paisunud nii suureks ja pehmeks, et seemne võib panna selle spetsiaalsesse lohukesse idanema.

 

Ka turbatabletti ei pea taime juure ümbert eemaldama ning seetõttu on sinna kasvama pandud taimega mugav toimetada. Eriti hästi sobivad turbatabletid lille- ja maitsetaimede kasvatamiseks.

 

Ka sobivad seemnete külviks minikasvuhooned. Nendel on olemas jaotusrest, mida katab soojust ja niiskust hoidev kuppel – täpselt selliseid tingimusi seemned idanemiseks vajavadki.

 

Kaire Vares näitab ka möödunud hooajast kauplusesse müügile jäänud kookosbriketti, mida on eriti mugav kasutada amplis. Brikett tuleb panna amplisse, lisada sellele 8 liitrit vett ning lopsakate õitega amplitaimedele ongi sobiv kasvukeskkond valmis.

 

Seemnelindid

Mugavamatele aiapidajatele on müügil ka porgandiseemnetega lindid. Seemned on seal kindla vahemaa tagant pabertaskutesse pandud ning peenramaale võib need panna koos lindiga, mis laguneb vee ja mulla koostoimel. Viiemeetrisest lindireast kasvavaid taimi pole vaja hiljem harvendada.

 

«Mõned tootjad on ka mitu erinevat köögivilja või maitsetaime lindi sisse pannud, neid on eriti mugav näiteks rõdul kasutada,» lausus Vares.

 

Allikas: www.postimees.ee 27.02.08, Silja Paavle.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.