Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mõtle, mida sööd (2008-02-26 12:47:18)

 

Kui Eestis kasvanud puu- ja köögiviljadest kujutavad inimese tervisele potentsiaalset ohtu vaid maasikad ja sibul, siis välismaal kasvatatud kraamis ületavad taimekaitsevahendite jäägid lubatud norme kuni 10 korda.

 

"Esmajärjekorras püüan vältida Hispaaniast ja Hollandist imporditud virsikuid, nektariine, maasikaid ja kirsse," ütleb TTÜ loodusteaduste magister Tatjana Tsernjak, kes uuris oma magistritöös taimekaitsevahendeid, mis meie organismi võivad sattuda, ja nendega seotud riske.

 

Võrreldes kodumaise toodanguga leidus importtoodangus taimekaitsevahendite toimeainete jääke kolm korda rohkem, selgus uuringust.

 

Jääke leiti tsitruselistest

Kui Eestis kasvatatud kraamist leiti 2003. aastal taimekaitsevahendite jääke piirnorme ületavas koguses ainult sibulatest ja maasikatest, siis imporditud puu- ja köögiviljadest kujutasid meie tervisele potentsiaalset ohtu nii mandariinid (s.h. klementiinid), greibid ja apelsinid kui ka pirnid, pirnõunad, virsikud ja nektariinid. Lubatust rohkem sisaldasid taimekaitsevahendite jääke ka õunad, maasikad, viinamarjad ja banaanid ning enamik köögivilju.

 

Kui importtoodetes – apelsinides, mandariinides, viinamarjades, maasikates, tomatites, peakapsas ja kartulites – ületasid taimekaitsevahendite jäägid piirnorme kuni 10 korda, siis mitte ühestki kodumaisest kartulist neid ei leitud. Seega on kodumaine kartul võrreldes imporditavaga ikka väga puhas.


Samas tuvastati taimekaitsevahendite toimeainete jääke kõikides Eestisse imporditud tsitruselistes.

 

Kõik, mis kannatab, koorige!

"Kõige puhtam ja parem toit kasvab ikka oma aias," soovitab veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Jaana Oona võimalikult palju süüa hooajakaupa. Aga kui siiski tuleb poeletil pakutuga piirduda, peaks järgima rusikareeglit: kõik, mis kannatab, koorige ära! Kuna tsitruselistele pritsitakse ka pärast korjamist, ei jõua need ained läbi koore imenduda. Seega saab koorides kahjulikud ained eraldada.

 

"Põhjamaades ei ole nii palju kahjureid ja seega pole tarvis ka nii palju taimekaitsevahendeid kasutada kui mõnes lõunapoolses riigis," selgitab Jaana. Kui osta Hispaanias kasvatatud kurki või tomatit, on seda kahjuritõrje vahenditega töödeldud selgelt rohkem kui mõnelt meie naabermaalt pärit kurki, kodumaisest rääkimata.

 

"Samas osa pestitsiide aga hävib keetmisel. Näiteks kartuli juures kasutatavate taimekaitsevahendite hulk väheneb ilma kooreta keetmisel kuni sada korda," teab Jaana.

 

Kui igapäevased toidud, nagu kapsad, porgandid, kartulid ja kaalikad ning meil levinud puuviljad, lähevad laborisse, siis litšid, füüsalid jms. eksootilised asjad jäävad uurijate huviorbiidist üldse välja. Neid süüakse nii vähe, et kui seal ülemääraseid mürke leidubki, pole need nõnda ohtlikud kui mõned iga päev väiksemas koguses sissesöödavad ained.

 

Allikas: SL Õhtuleht 26.02.08, Greta Kaupmees.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.