Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Madeira, paradiisisaar (2008-02-24 00:02:07)

 

Suhteliselt soe ja parasniiske kliima võimaldab kasvatada peaaegu kõike, mida süda soovib. Aiahuvilisel siin ahhetamist jätkub…

 

Pealinna Funchali aedades, parkides ja puisteedel näeme loomulikus keskkonnas kasvavat paljusid taimi, mida Eestis võib kohata ainult toas lillepottides või botaanikaia kasvuhoones. Ja taimestik on suur ja lopsakas, paljud meie jaoks eksootilised taimed kõrguvad siin puudena ning kannavad lummavaid õisi ja vilju.

 

Funchali kesklinn oma puiesteede ja rannapromenaadiga on meeldivalt varjupakkuv, väikesed linnapargid täiendavad aedade üle serva kippuvat floorat. Linnast väljas ilmestavad maastikku valdavalt istutatud eukalüpti- ja okaspuumetsad, päris looduslikke loorberimetsa kooslusi on säilinud vähe. Kõrgemal mägedes, mille tipud ulatuvad kuni kahe kilomeetrini, on tunduvalt jahedam kui madalamatel aladel, seal võib kohata eerikaid, kahemeetriseid Madeira mustikapõõsaid ning teisi kohalikke mäestikutaimi.

 

Vanade maavillade ehk quintade juurde loodud kollektsioonaiad nagu Monte troopikaaed, Blandy perekonna aed, Botaanikaaed, mitmed orhideede aiad on vaid üksikud näited sellest fantastiliselt rikkalikust taimemaailmast.

 

Muidugi on Madeiral aianduse kõrval muudki, mida nautida. Suurepärane valik kalaroogasid, mere- ja päikesemõnud, kohalik kangestatud vein. Ühtviisi vaatamisväärsed on nii Funchali vanalinn ja turg kui ka mägise saare külad ning vahelduva loodusega maastik. Viimast võib nautida bussiaknast, kuid vahetu ja palju suurema elamuse saab väikest jalgsimatka ette võttes.

 

Matkarajad kulgevad nii piki orunõlvu jooksvate niisutuskanalite levadade ääres kui ka kõrgemal mägedes. Need jalutuskäigud annavad vahetuma pildi madeiralaste igapäevaelust, mis on traditsiooniliselt seotud mere, käsitöö või põllupidamisega. Viimane on siin peamiselt käsitsi tehtav raske töö, sest saareriigi järsud nõlvad ei võimalda kuigi palju tehnikat kasutada ning loomapidamine on heinamaade puudusel suur luksus.

 

Tänu viljakale mullale ning soodsale kliimale saadakse aga mitu saaki aastas. Saarel kasvatatakse viinamarju, banaane, suhkruroogu, tarot, köögivilju ja mitmeid meile eksootilisi puuvilju.

 

Ka turistidele mõeldu on paljuski taimedega seotud: olgu see siis Madeira vein, pajupunutised, meekook, suhkruroog, puuviljad või lilled. Taimehuvilise jaoks on parim aeg Madeirat külastada varakevadel, mil kogu saar värskelt õitseb, kuid eksootikat ja parajalt sooja ilma jätkub siin aasta ringi.

 

Madeira kliimat ja inimeste elutavasid mõjutavad paljus meri ja mäed.

Orhideeaiad on Madeira tõmbenumber!

 

Rohkelt lisa Madeira imelise looduse, kliima ja unustamatute aedade kohta loe veebruarikuu Kodu & Aed ajakirjast ja ära unusta, et juba sel sügisel toimub Kodu&Aed aiareis just Madeirale!

 

Allikas: ajakiri Kodu&Aed, Tiina Tammet

 





Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.