Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Õunad maksavad tänavu poes poole rohkem kui mullu (2008-02-23 10:18:44)

 

Puuviljaarmastaja on kindlasti tähele pannud, et sel aastal on õunad oluliselt kallimad kui mullu. Kalev.ee uudisteportaal uuris, miks.

„Hinnakasvu põhjustena võib välja tuua Poola õunte kvaliteedi tõusu ning kehva saagi Poola õunakasvatustes. Kolmandaks hinnatõusu faktoriks on Poola õunte turu laienemine Lääne-Euroopasse,“ tõi välja Prisma Peremarketi ostukoordinaator Liisi Leitsmann.

„Eelmise aasta maikuu alguses ehk õunapuude õitsemise ajal oli Poolas paaril-kolmel ööl öökülm kuni miinus kaheksa kraadi. Olenevalt asukohast oli sellest tulenevalt saagikus 20-80% normaalsest,“ pidas olulisimaks hinnatõusu põhjuseks puuviljade suurima maaletooja AS Rigual Maailmaviljade ostujuht Sergo Sarapuu.

 

Poola õunad endiselt kõige odavamad

Poola õunakasvatajateliidu andmetel oli 2007. aastal kogu Poola õunte saak ainult 60% normaalsest ja hinnatase normaalsest poole kallim. Poola õunte hind andis teiste maade õunakasvatajatele põhjuse tõsta ka oma toodete hinda.

„Võrdlesin just Saksa ja Belgia õunte sisseostuhinda aastatagusega ja tulemuseks on hinnatõus 42%,“ tõi Sarapuu näite.

 

Prisma Peremarketi sortimendist leiab  kaheksat erinevat sorti õunu, neist kõige odavamad on Poola õunad kilohinnaga 12.90. „Kui eelmisel aastal samal perioodil oli kõige odavamate õunte kilohinnaks 6.90, siis tänavu maksab Poola õunte kilo 12.90,“ nentis Leitsmann.

Stockmanni kaubamaja toiduosakonna juhataja Mairika Juhandi lisas, et ka nende poest võib hetkel leida kaheksat eri sorti õunu, nii Hiinast, Hispaaniast, Itaaliast kui Hollandist. Odavaim õunakilo Stockmannis maksab 26.90, kalleim 31.90. „Õuna hind sõltub meie kaubamajas suuresti hooajast, Eesti õunu meil kahjuks hetkel müügil ei ole,“ lisas Juhandi.

 

Eesti õunu poes pole

Eesti õunu ongi poodidest keeruline leida.“Eesti õunte hooaeg on selleks aastaks paraku läbi. Üldiselt lõppeb kodumaiste õunte pakkumine aasta lõpuga,“ selgitas Leitsmann.

„Eesti õunu on suurtel kettidel ka raske saada. Kuigi kodumaised õunad on väga heade maitseomadustega, säilivad need lühemat aega kui importõunad. Samuti teeb suurkettide jaoks olukorra mõnevõrra keerulisemaks Eesti õunakasvatajate pakutavad väikesed kogused ja võrreldes importööridega väiksem pühendumine müügile,“ selgitas Leitsmann uudisteportaalile.

AS Riguali ostujuht oli Eesti õunte suhtes siiski optimistlik. „ Müüme hooajaliselt ka Eesti õunu, nende müügi lõpetasime jaanuari lõpus, kui kaup lõppes. Minu teada avas aga Polli aiand sellel aastal esimese õunte spetsiaalse säilituskambri. Ehk tulevikus on lootust ka Eesti õunu aastaringselt süüa,“ rõõmustas Sarapuu.

 

Tõusevad ka teiste puuviljade hinnad

Õunad pole aga ainsad kallinenud puuviljad. „Näiteks sidruni sisseostu hind on sellel aastal 2 kuni 2,5 korda kõrgem eelmise aastaga võrreldes, põhjuseks taas kehv saagikus,“ ütles Sarapuu kalev.ee-le.

„Hispaanias näiteks oli primofiori sidruni saagikus sellel aastal 50% normaalsest ja verna sidrunil ainult 10%.“ lisas ostujuht. Sidruni kehva saagikuse põhjuseks olid tugev vihmaperiood puude õitsemise ajal.

Õunad on Eesti toidulaual puuviljadest Prisma andmete kohaselt läbi aasta kõige populaarsemad. Teisele kohale jäävad banaanid, ülejäänud enam müüdavad puuviljad on hooajalised.

 

Allikas: www.kalev.ee 22.02.08, Heidi Hanso.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.