Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Erametsaomanikele: sügisest uus investeeringutoetus (2008-02-22 00:12:01)


Sügisest hakatakse jagama investeeringutoetusi Eesti erametsade seisundi parandamiseks.

Erametsaomanik saab „Eesti Maaelu arengukava 2007-2013“ raames investeeringutoetusi metsa majandusliku väärtuse parandamiseks, kahjustatud metsa taastamiseks ning metsatulekahju ennetamiseks. Uue toetuse eesmärgiks on Eesti erametsadesse investeerida Euroopa Liidu ja erametsaomanike rahadega kokku 377 miljonit krooni.

 

Alates käesoleva aasta sügisest on võimalik taotleda metsade majandusliku väärtuse parandamise ning kahjustatud metsa taastamise ja metsatulekahju ennetamise investeeringutoetusi, mis peaksid lähiaastate jooksul oluliselt parandama Eesti erametsade seisukorda. Eesti metsade kehva seisukorra põhjuseks peetakse rahaliste vahendite nappusest tingitud iganenud metsatehnikat ja vähest motivatsiooni oma metsa investeerida. Nüüd saavad metsaomanikud taotleda toetust nii metsatehnika soetamiseks, kui ka erinevate metsahoolduse ja metsakahjustuste ennetamise projektide elluviimiseks.

 

Metsaomanikul on põhjust oma metsa investeerida rohkem kui kunagi varem, kuna nüüd saab taotleda metsade majandusliku väärtuse parandamiseks investeeringutoetust. Toetust saab taotleda kuni 30-aastaste puistute hooldusraieks, kasvavate puude laasimiseks, metsa uuendamiseks metsa liigilise koosseisu parandamiseks, metsatehnika ja metsatarvikute soetamiseks, ulukikahjustuste ning metsapuutaimede haiguste ja kahjustuste ennetamiseks. Toetuse määr on kuni 50% tegevuse või investeeringuobjekti kulu maksumusest. Seitsme aasta jooksul plaanitakse metsa majandusliku väärtuse parandamiseks jagada toetusi ligikaudu 150 miljoni krooni ulatuses.

 

Metsades on probleemiks ka metsatulekahjud. Enamik metsatulekahjusid saavad alguse inimese otsesest või kaudsest tegevusest. Väga suure osa metsatulekahjudest põhjustavad metsa külastajad. Sagedasti saab tuli alguse hooletutest suitsetajatest või valesti üles seatud lõkkekohast. Oma metsa tuleohutumaks muutmiseks on metsaomanikul võimalik taotleda kahjustatud metsa taastamise ja metsatulekahju ennetamise investeeringutoetust. Toetust on võimalik saada tuleohumärkide ja –plakatite tarvis, kui ka tuletõrje veevõtukoha ja veevõtukohale juurdepääsutee korrashoidmiseks ning tuletõkestusriba või -vööndi rajamiseks. Toetuse määr on kuni 80% tegevuse abikõlbliku kulu maksumusest.

 

Metsakülastuste ohutumaks muutmise jaoks on metsaomanikul võimalik rahalist abi saada suitsetamis- ja lõkketegemiskohtade rajamiseks ja tähistamiseks. Toetuse määr on kuni 60% tegevuse abikõlbliku kulu maksumusest.

 

Toetatakse ka loodusõnnetuse tagajärjel juba kahjustatud metsa taastamist. Kahjustatud metsa taastamiseks on võimalik saada toetust istutamiseks vajaliku maapinna ettevalmistamiseks, metsapuutaimede soetamiseks, istutamiseks, taimekaitsevahendite soetamiseks ja kasutamiseks, loodusliku uuenduse tekkele kaasaaitamiseks ning metsakultuuri hooldamiseks. Toetuse määr on kuni 90% tegevuse abikõlbliku kulu maksumusest. Seitsme aasta jooksul plaanitakse jagada kahjustatud metsa taastamiseks ja metsatulekahju ennetamiseks toetusi ligikaudu 60 miljoni krooni ulatuses.

Toetuste taotlusvooru kuulutab välja Põllumajanduse ja Registrite ja Informatsiooni amet (PRIA) väljaandes Avalikud Teadaanded. Plaanis on hakata taotlusi vastu võtma septembris ja oktoobris. Taotlusi hakkab vastu võtma SA Erametsakeskus.

 

Toetuse saamise täpsete tingimustega (st määrustega) on võimalik tutvuda Põllumajandusministeeriumi kodulehel aadressil  http://www.agri.ee/?id=22429 („Eesti maaelu arengukava 2007-2013 toetuste tingimuste määrused“ meetmed 1.5.1 ja 1.5.3).

 

Lisainfo: Evelin Huul, SA Erametsakeskus, tel 683 6051, e-post: evelin.huul@eramets.ee.

 

Allikas: www.jarva.ee 21.02.08.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.