Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu veski hakkab mahevilja varuma (2008-02-17 00:19:58)

 

Tartu veski hakkab tänavu esimest korda ajaloos varuma ka mahevilja, sest Eesti tuntuim sort - 'Sangaste' rukis - sobib maheviljaks hästi, leiavad teadlased.

 

Eesti rukki kasvupind on viimastel aastatel suurenenud üle kahe korra ning leiva küpsetamiseks kodumaisest viljast piisab, kinnitasid Valgamaale Sangastesse kogunenud Eesti Rukki Seltsi liikmed.

Krahv Friedrich Magnus von Bergi aretatud 'Sangaste' rukis on maailmas hästi tuntud ja oma 130-aastase ajalooga Euroopa vanim. Paraku pole 'Sangaste' rukki kasvupind Eestis nii suur kui olla võiks. Nüüd peaks see tõusma, mahevili on läinud hinda ja see rukkisort on mahetootmiseks ideaalne, vahendas uudistesaade Aktuaalne kaamera.

"Ta juured lähevad väga sügavale, mis tähendab, et ta saab toitaineid sügavalt kätte. Tegu pole küll rekordsaakidega sordiga, kuid ta ei jäta kunagi ilma. Viie aasta keskmisena saab 'Sangaste' rukkist kindlasti rohkem teri kui niiöelda hiphop sortidest," selgitas AS Saidafarm nõukogu esimees Juhan Särgava.

Riik plaanib 'Sangaste' rukki kasvatamist senisest rohkem toetada.

"Kuna PRIA toetab tänavu 'Sangaste' rukki kasvatamist täiendavalt - see toetus on mõeldud 1000 hektarile -, siis loodame, et me järgmisel aastal ikka selle 1000 hektarit ära kasvatame," avaldas lootust Eesti Rukki Seltsi juhatuse esimees Leonhard Puksa.
 
Rukki kasvupind Eestis on kasvanud 16 200 hektarini ja tänavu peaks lisanduma veel 500 hektarit. Kodumaisest rukkist piisab leiva tootmiseks. Sisse osta oleks rukist keeruline, sest Euroopas laovaru pole ning Venemaa ja Ukraina vilja ost lõppes Euroopa Liiduga ühinedes.

Viljakasvatajad usuvad, et õige pea saabub Eestis aeg, kus poest leiba ostes saab teavet, millisest rukkisordist valmistatud jahust on see küpsetatud.

AS Tartu Veski ostujuht Leonid Dulub ütles, et Tartu veski hakkab sellest aastast kokku ostma mahevilja. "Seda pole me oma ajaloos kunagi teinud. Aga kuna turg mahejahule on olemas, eeskätt Soomes, Rootsis ja Taanis, plaanime kokku osta võimalikult kogu Eestis saada oleva maheteravilja - rukki ja nisu," selgitas Dulub.

Hiljutine tarbijauuring näitas, et eestlased söövad musta leiba naabrite lätlaste ja leedulastega võrreldes rohkem.

 

Allikas: www.etv24.ee 16.02.08, Ragnar Kond, toimetas Sven Randlaid.

 

Aiandus.ee kommentaar

Mitmel pool välismaal kasutatakse rukkipõhku umbrohutõrjeks, sest see sisaldab alleopaatilisi aineid, mis takistavad seemnete idanemist ja taimede arengut.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.