Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soojad talved muudavad rändlinnud laisaks (2008-02-16 00:59:07)


Viimaste aastate pehmed talved on muutnud mitmete rändlindude käitumist, kuna sulelised eelistavad äralendamise asemel talvituda Saaremaal.

 

“Veelindude puhul on see muutus kõige ilmsem, eriti just kühmnokk-luiged eelistavad lõunamaale lendamise asemel jääda talvituma Saaremaale,” lausus ornitoloog Veljo Volke. “Kui Saaremaa lõunaranniku lahed ning Väike ja Suur väin jäävad jääst vabaks, eelistavadki linnud jääda äralendamise asemel siia talvituma. Just luikede jäämine või mittejäämine sõltub suures osas jääkatte olemasolust.”'

Veljo Volke sõnul on linnuvaatlejad täheldanud ka kuldnokkade ja lõokeste talvitumist Saaremaal. “Kõva talve puhul ei jääks nad mingil juhul siia,” osutas ornitoloog. “Samas ei saa öelda, et siiajäämine oleks massiline, kuid seda tuleb aasta-aastalt üha tihedamini ette.”

Linnuvaatleja Mati Martinson ütles, et luikede talvitumajäämine on viimastel aastatel üsna tavaline. “Nüüd loendasime just Sõrve sääre tipus, et ka ligi 800 sinikael-parti on siia jäänud,” viitas ta. “Eks äralendamine ole linnule täiendav energiakulu ja kui tingimused talvitumiseks on siin soodsad, eelistavad nad loomulikult siia ka jääda ja kohapeal olla.”

Martinsoni sõnul on viimastel aastatel pidevalt kahanenud ka see periood, mil rändlinnud Saaremaalt eemal viibivad. “Just mõni päev tagasi nägime põldlõokest, keda tavalisel nii vara siin ei ole. Kui eelmisel aastal nägime sookurge esimest korda 8. märtsil, siis sel aastal on lootus neid veelgi varem näha.”

 

Allikas: Meie Maa 16.02.08, Oliver Rand.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.