Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Roheline kartul on mürgine (2008-02-14 00:48:05)


Et roheliseks värvunud kartulid on tervisele kahjulikud, teavad paljud. Vähem teatakse, et rohekaks ei tõmbu kartul mitte ainult päikese, vaid ka elektrivalguse mõjul hoidlas või poes, ja seda juba paari päevaga.

 

Roheliseks muutunud kartulid on tervisele kahjulikud, sest sisaldavad looduslikku mürki solaniini, mis ei lagune ka kuumutamisel.

Põllumajandusteadlane Viive Rosenberg Eesti Maaviljeluse Instituudist kinnitas, et rohekaks tõmbunud kartulid on tervisele kahjulikud, sest sisaldavad mürgist solaniini. Maitselt on sellised kartulid kibedad. Rosenberg ütles, et poes käies vaatab ta erialasest huvist alati kartuleid, mis on müügil läbipaistvates kottides või muidu katmata – need võivad juba paari päevaga roheliseks muutuda.

 

Probleemiks mujalgi

Kartuli värvimuutuse võib esile kutsuda mitte ainult päikese-, vaid ka poe või hoidla lambivalgus, ütles Rosenberg ja lisas: «Ärge ostke rohelist kartulit, ja kui juhtutegi ostma, ärge seda sööge! Poes tuleb protestida, jätta selline kartul ostmata. Kaupmehed peavad vaatama, et kartul ei jääks kauaks seisma, neid tuleb vahepeal katta valguse eest ja roheliseks tõmbunud kartulid hoopis müügilt kõrvaldada,»

 

Teadlase kinnitusel on kartulite roheliseks tõmbumine probleemiks kogu maailmas. «Tean, et soomlased on välja töötanud kotid, mille sisepind on tume, aga siis jälle ei näe ostja kotis olevat kaupa,» rääkis Rosenberg. «Ideaalset lahendust pole, aga poes seisev kaup tuleks millegagi kinni katta nii, et ostja sellele samas kergelt ligi pääseks.»

 

Mürk põhjustab valusid

Toitumisteadlane ja arst Mai Maser ütles, et solaniin mõjub närvisüsteemile, juba päris väike kogus võib põhjustada üldärritust.

 

«Algul võib solaniini sisaldava rohelise kartuli söömine põhjustada mao valulikke kokkutõmbeid ehk kõhuvalu, hiljem, kui see aine juba imendub, ka peavalu ja kõhulahtisust,» selgitas Maser.

 

Solaniin on looduslik mürk, selle kogus ei tohi ületada 200 milligrammi sajas grammis tootes. Aga päikese käes seisnud kartulis võib solaniini hulk tõusta kuni 500 milligrammini saja grammi kohta, tõdes Maser. «Nii suur kogus võib põhjustada närvivalusid,» tõdes ta.

Kuumutamisel mürgine aine solaniin ei lagune, nii et roheline kartul on mürgine ka pärast keetmist või praadimist. Idanemiskohtadesse koguneb solaniini kõige rohkem. Kui kartul kipub idanema minema, soovitatakse seda enne keetmist koorida.

 

Rimi Eesti Food ASi puu- ja juurviljade kategooria grupi juhi Kätlin Rohilaidi sõnul Rimi kauplustes kontrollitakse pidevalt kvaliteeti.

 

Kvaliteedistandardile mittevastavad tooted (siia alla kuuluvad ka roheliseks muutunud kartulid) kantakse maha ja visatakse minema.

A-Selver ASi sortimendijuhi Agi Metsandi kinnitusel saadetakse roheline kartul hankijale tagasi.

 

Kui kartul tõmbub roheliseks kaupluses, võetakse see müügilt ära. «Meie kauplused on teadlikud, et rohelist kartulit ei tohi müüa,» ütles Metsand.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 14.02.08, Eve Kruuse.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.