Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taimede geenivöötkood leitud (2008-02-09 01:10:21)

Teadlased on avastanud nö geneetilise vöötkoodi, mille alusel on hea taimeliike üksteisest eristada. Tegu on geeniga, mis eri liikidel on märgatavalt erinev, aga ühe ja sama liigi piires peaaegu ühesugune.

Palju on taimeliike, millel inimese silm peaaegu et vahet teha ei suudagi, aga nüüd võib võtta taime lehe küljest väikese proovi, uurida selles ühte kindlat geeni ja saada täpselt teada, mis liiki taim kuulub.

Geenivöötkood on juba kasutusel loomade puhul. Londoni Imperiaalkolledži teadlane Vincent Savolainen ja ta kolleegid avastasid, et taimedel võiks vöötkoodi rolli täita üks väike geen, mis asub kloroplastides, taimeraku organellides, mille abil taim päikesevalgusest energiat ammutab.

Geneetiline vöötkood ei võimalda küll lausa kõiki maakeral kasvavaid taimeliike määrata, aga teadlaste hinnangul kõlbab ta tõenäoliselt umbes üheksakümne protsendi liikide jaoks.
 
Allikas:
www.horisont.ee 8.02.08/ Anna-Marie Lever, BBC News, DNA 'barcode' revealed in plants


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.