Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Võrumaa noored maapered soovivad elada oma talus (2008-02-08 01:20:18)

 

Võru Maavalitsuses toimus järjekordne maaelu ümarlaud, millest võtsid osa mitme Võrumaa organisatsiooni esindajad, omavalitsuste liidu juht Tiit Tõnts ning riigikogulased Inara Luigas ja Kalvi Kõva.

 

Põhirõhk oli Võrumaa valdade 25-45aastaste elanike hulgas korraldatud uuringu tulemuste tutvustamisel. Uuring toimus mullu juulis-augustis maavalitsuse arendusnõuniku Kerti Visseli juhtimisel. 230 maanoort hõlmanud küsitluse eesmärk oli koguda infot nende eluaseme, sellega seonduvate probleemide ja eelistuste kohta, samuti tööelu, mobiilsuse ja Võrumaa kultuurilisse omapärasse suhtumise kohta.

 

Näiteks saadi teada, et 60 protsenti küsitletutest töötab kuni 10 km kaugusel elukohast. Samuti kinnitasid ligi pooled vastajaist, et ei oleks mingil juhul nõus töökoha pärast Võrumaalt ära kolima. Analüüs näitas, et vaid väike hulk vastajaid on astunud konkreetseid samme, et Võrumaalt ära kolida, st nad on uurinud tööpakkumisi või eluasemevõimalusi mujal. Pigem ollakse praeguse eluasemega rahul või püütakse Võrumaal elutingimusi parandada. Tulevikus soovib aga suurem osa uuringus osalenutest oma talus elada.

 

See teadmine annab kindlust Võrumaal edaspidigi hajaasustuse arendamisega tegelda. Seda mudelit saaks kasutada ka Eesti teistes piirkondades. Võrumaa on selles mõttes teerajaja. Uuringu tulemused võib võtta aluseks maaelu infrastruktuuride väljatöötamisel.

 

Ümarlauas räägiti käimasolevast Võrumaa hajaasustuse veeprogrammist ning arutati, mis võiksid olla järgmised olulised sammud, millega saaks parandada maaelu kvaliteeti. Pikemalt peatuti kahel valdkonnal: kohalike erateede rekonstrueerimisel ja kanalisatsiooni väljaehitamisel.

 

Peaks olema iseenesestmõistetav, et iga talu juurde viib korralik tee. Siin on veel palju arenguruumi. Maavalitsuse arenguosakonna juhataja Anti Allase sõnul tahab maavalitsus selle eeltöö tegemisel kaasa aidata. See tähendab talude ja teede kaardistamist, et teada saada, kui suur on huvi teede ehituse vastu ning kuivõrd ollakse ise nõus sellesse panustama.

 

Teedeehituse vajaduse kaardistamist alustatakse juba sel aastal.

 

Allikas: Võrumaa Teataja 8.02.08, Ivi Kaarna.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.