Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ristna looduskeskus: mis tehtud, mis teoksil (2008-02-08 01:16:13)

 

Uus aastaring Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Ristna looduskeskuses on täie hooga alanud. Nagu kõik ülejäänud RMK looduskeskused üle Eesti, alustasime ka meie uut tööaastat teadmiste jagamisega.

 

Juba mitmendat aastat kutsub RMK koole osalema kõigil oma puhkealadel toimuvates loodushariduslikes kampaaniates, mille käigus pakutakse õpilastele tasuta metsateemalisi loodusõppeprogramme. Nii ongi alanud talvekampaania, meie esimene, mis on üks aasta kolmest õpilastele suunatud loodushariduslikust kampaaniast.

 

Talvekampaania 2008 tutvustab seekord lastele Eesti põhilist metsapuud mändi ja metsameeste talviseid tegemisi ning keskus on iga päev tulvil külalisi.

 

Lisaks on 1. veebruarist kõigil huvilistel võimalik tulla tutvuma näitusega “Loomade tegevusjäljed metsas”. Näitus jääb avatuks mai lõpuni, nii et ka meie kevadkampaanial osalejad saavad võimaluse seda uudistada.

 

Enne, kui minna edasi ülevaatega tänavuse aasta plaanidest, on sobiv teha väike kokkuvõte ka looduskeskuse möödunud aasta tegemistest.

 

Mullusele tagasi vaadates võib öelda, et aasta oli kõigile asjaosalistele nii piisavalt pingeline, huvitav kui ka edukas. Seda enam, et tegu oli uue algusega – sünnipäevapidu RMK looduskeskusena pidasime vastrenoveeritud majas 11. mail. See oli päev, mil RMK Hiiumaa puhkeala sai keskuse, kuhu koondada puhkeala loodushariduslik tegevus ja info nii Hiiumaa kui ka teiste RMK puhkealade kohta.

 

Öeldakse, et iga algus on raske ja tõsi ta on. Siinkohal on meil aga põhjust rõõmustada, et meid kiiresti märgati ja omaks võeti. Nüüd, kus kõik numbrid hoolega kokku loetud, saame öelda, et teavet RMK pakutavate puhkevõimaluste kohta jagasime hooajal teabepunktis 1300 külastajale.

 

Tegime kaasa nii kevadise kui sügisese loodushariduskampaania ning pakkusime nende käigus lastele 41 loodusõppeprogrammi. Kokku osales 765 peamiselt Hiiumaa koolide ja lasteaedade last. Lisaks leidsid meie juurde tee veel 518 loodushuvilist, kes osalesid 29-l korral meie tasulistes programmides, üritustel ja õppepäevadel. Septembrist aasta lõpuni külastati 254- l korral näitust “Millest jutustavad aastarõngad”.

 

Sellekski aastaks on planeeritud hulk tegevusi ja üritusi ning sugugi mitte ainult lastele.

 

Märtsikuusse on kavandatud traditsioonilise puidukasutuse teemapäev “Korvipunumise õpetus. Laastukorv”, mis on mõeldud igas vanuses huvilistele, kellele vanad käsitöövõtted huvi pakuvad. Kohalikke meistreid ja neid, kes mäletavad, jääb aina vähemaks.

 

Teemapäevadega loodame tekitada uue põlvkonna oskajaid ja ehk saab mõnest õpipoisist meistergi.

 

Kevadtalve jääb RMK ja Ristna looduskeskuse võimalusi tutvustav teabepäev koos metsaretkega Hiiumaa koolide ja lasteaedade pedagoogidele.

 

Aprillis-mais oleme kindlasti jälle laste päralt, tulemata ei jää ka juba traditsiooniks saanud varahommikune matk mõnda vahvasse puhkeala paika ning tore talgupäev endise Isabella metsamõisa territooriumil.

 

Suvekuudel on võimalik valida kaheksa tasulise programmi hulgast, uudsena saab meisterdamise ja muu käelise tegevuse tarbeks kasutada vastrenoveeritud kõrvalhoones asuvat väliõppeklassi. Kõrvalhoonesse kolib ka meie teabepunkt.

 

Suve lõpupoole saavad teoks pärandkultuuriga seotud talgupäevad Ristna looduskeskuses. Nende käigus üritame taastama hakata vana metsavahi “palgamaad”.

 

Kui suur sügis juba uksele koputab ja bussid kampaanialistega jälle programmidele vuravad, saavad teoks teemapäevad “Seentest ja seentega”, mille juurde kuulub kindlasti seeneretk seenetundjaga, aga palju muudki põnevat. Nimelt kavatseme proovida, mida kõike seentest ja seentega peale toiduks tarvitamise teha annab ning kõik ka pärast näitusele välja panna. Tegevust peaks jätkuma nii noortele kui vanadele mõlemast soost kodanikele.

 

Vahepalana üritame looduskeskuses välja panna erinevaid näitusi. Üks neist peaks teoks saama peatselt väljakuulutatava konkursi järel.

 

Huvilistel tasub aeg-ajalt külastada ka RMK kodulehekülge www.rmk.ee Internetis, kust leiab infot näituste lahtiolekuaegade, ürituste ja konkursside ning palju muu kohta.

 

Lõpetuseks tahaksin öelda mõned tänusõnad, sest iga teo taga on inimesed. Eriline tänu kuulub RMK Hiiumaa puhkeala juhatajale Aili Küttimile, kes selle maja valmimiseks tohutu tööpanuse andis ja teisigi oma järjekindlusega nö real hoidis. Rahuliku südamega võib loodusõppele siirduvad grupid alati usaldada retkejuhtide Urve Merendi ja Üllar Sooniku hoolde ja muidugi tänusõnad ka neile aktiivsetele pedagoogidele, kes lapsed õue õppima toovad ja õuesõppimise tähtsust mõistavad.

 

Liis Soonik, Ristna looduskeskuse töötaja

 

Allikas: www.hiiumaa.ee 8.02.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.