Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algas linnuatlase viimane aasta (2008-02-08 01:14:51)

 

Hiiumaa linnuvaatleja Leho Aaslaid kutsub linde vaatlema ja lindudest teatama uue linnuatlase tarvis.

 

Nii nagu kõik teisedki asjad looduses, on ka lindude liigiline koosseis pidevas muutumises. Esimese linnuatlase algatajaks oli 1976. a Erik Kumari. Andmed koguti aastatel 1977-1982 ja 405 inimese töövili pääses trükki alles 1993. aastal. Tollal valiti atlase põhiruutude suuruseks 10x10 km ja Eesti territoorium jagunes 567 ruuduks, mis omakorda jaotusid 36 suurruudu (50x50 km) vahel.

 

Andmete kogumise koordinaatoriks oli Eesti Loodusuurijate selts. Kõige levinumateks liikideks olid: linavästrik, põldlõoke, kuldnokk, salu-lehelind ja metsvint.

 

Uue linnuatlase koostamise koordinaatoriks on Eesti Ornitoloogiaühing (asutatud 1. mail 1921, edaspidi EOÜ) ja töö sai hoo sisse 2004. aastal. Erinevalt eelmise atlase koostamise protsessist on nüüd Eesti territoorium jaotatud 2093ks 5x5km suuruseks ruuduks.

 

Et tänavu on viimane andmete kogumise aasta, kutsun EOÜ nimel huvilisi atlaseprojektis kaasa lööma. Selleks ei pea olema väga hea linnutundja, piisab kodukoha suitsupääsukese ja linavästriku tundmisest.

 

Uute liikide tundmaõppimine ongi lihtsam praktilise vaatlemise käigus süstemaatiliselt märkmeid tehes. Abiks võiks olla mõni lindude välimääraja. Parim variant oleks muidugi keegi, kes linde juba rohkem tunneb. Proovida tasub, sest linnuvaatlusest võib kujuneda põnev harrastus kogu eluks!

 

Kui te ise linnuvaatluses ei osale, siis paluksin teateid öökullidest ja suuremate lindude pesadest metsas. Kuna praegu on ka “tihastele peki panemise aeg”, paluksin teateid ka puukoristaja ja tutt-tihase kohta. Kui neid siinkandis on, peaks neid praegu ka näha olema.

 

Täpsem info www.eoy.ee/atlas.

 

Ja veel, EOÜ suvepäevad toimuvad sel aastal 28.-29. juunil Palade koolimajas.


EOÜ liige Leho Aaslaid


Allikas: www.hiiumaa.ee 8.02.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.